
Melatonina per facilitar el son als infants, una pràctica creixent, amb riscos
Els pediatres recorden que aquesta substància, que es pot comprar sense recepta, està indicada només en alguns trastorns del son i no en tots i que cal un diagnòstic i la supervisió del metge
El nombre d'infants i adolescents amb problemes per dormir està augmentant. I molts pares busquen solucionar-ho amb la melatonina, aprofitant que aquesta substància es ven sense recepta.
Però si bé la melatonina s'utilitza en alguns trastorns del son, no està indicada en tots i s'ha d'administrar segons les dosis i pautes adequades a cada cas.
El doctor Òscar Sans, cap de la Unitat de Trastorns del Son de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, explica al 324.cat que ells prescriuen tractaments amb melatonina "de manera habitual, en els casos en què està indicada i amb dosis i pautes adequades". El problema, afegeix, és que es ven també com a complement alimentari i es pot comprar sense recepta. I per això hi ha pares que l'administren als infants.
Tal com s'explica a l'apartat Faros de la web d'aquest hospital, la melatonina és una hormona produïda principalment per la glàndula pineal durant la nit. En canvi, la llum n'inhibeix la síntesi. Com que la melatonina regula de forma natural els cicles de son i vigília, l'exposició a la llum en pot alterar la secreció i modificar els ritmes del son.
Segons el doctor Sans, "si la melatonina s'administra en un cas en què no està indicada, no actuarà, no tindrà cap efecte". Fins i tot pot fer que el problema empitjori, perquè s'afegeix a la que produeix l'organisme i tot plegat dona al cervell senyals equívocs.
Augment de l'ús els darrers anys
Als Estats Units, on la melatonina també es pot comprar sense recepta, s'ha observat un augment del consum de melatonina entre els infants, en part perquè la pandèmia de covid va afavorir aquests problemes d'insomni.
Però el problema ja ve d'abans. Un estudi dels Centres de Prevenció i Control de Malalties (CDC) publicat al juny mostrava que des de gener del 2012 fins al desembre del 2021 el nombre d'ingestions de melatonina registrades en centres toxicològics dels Estats Units va augmentar un 530%.
Entre els infants i joves de 19 anys o menys, va passar de 8.337 a 52.563. En tot el període es van registrar 260.435 ingestions. L'increment més gran es va donar en menors de sis anys.
La immensa majoria, el 94,3%, es van produir per ingestions qualificades de "no planificades". El consum de melatonina també ha augmentat entre els adults i per això els infants i joves, que durant la pandèmia han passat molt de temps a casa, hi han pogut accedir si no es guardava de forma adequada.
A més, es presenta en moltes formes, des de píndoles a xiclets i llaminadures. I alguns formats poden cridar l'atenció dels infants.

A l'estat espanyol també ha augmentat entre adults el consum de somnífers sense recepta, com la doxilamina (Dormidina) o la melatonina. En l'últim any se'n van vendre 12 milions de capses, que són 100.000 més que fa un any i 800.000 més que fa dos anys.
Primer, un diagnòstic
Si bé la melatonina no sol provocar problemes secundaris greus ni és addictiva, al juliol els Instituts Nacionals de la Salut dels Estats Units van publicar unes recomanacions per als pares a la seva web. I aquesta tardor s'hi ha afegit l'Acadèmia Americana de Medicina del Son.
Les recomanacions són les que el doctor Sans remarca:
"Primer de tot, cal fer un diagnòstic. I si cal administrar melatonina, fer-ho amb unes pautes i sota control del pediatre. El tractament sol durar quatre setmanes i si és més llarg es fa amb supervisió."
També comenta alguns mals usos: "Pot passar que alguns pares en donin perquè els infants s'adormin, però si es desperten durant la nit els hi tornen a donar. I això altera el cicle normal del son, perquè el tornen a induir."
Un altre problema que hi pot haver és que se'n doni una quantitat excessiva i això faci que els receptors del sistema nerviós s'hi tornin resistents i cada cop calguin dosis més altes o no funcioni.
L'ús de melatonina exògena durant un període curt de temps, com quatre setmanes, sembla bastant segur. A llarg termini, encara no es té prou informació.
El doctor Sans explica que hi ha estudis sobre els efectes de l'administració durant dos o tres anys a joves o infants amb espectre autista i no s'han vist efectes secundaris. Però no s'ha estudiat en la població general, afegeix.
La doctora Judith Owens, directora del Centre de Trastorns del Son Pediàtric a l'Hospital Infantil de Boston, creu que "simplement no sabem quins són els possibles efectes a llarg termini, sobretot quan es tracta de nens petits". I afegeix que "els pares han d'entendre que hi ha riscos potencials".
En molts casos, probablement la majoria, el que cal és modificar els hàbits que trastoquen els ritmes del son o fer teràpies conductuals, més que prendre medicaments. El doctor Òscar Sans insisteix que "és especialment important saber amb quina finalitat donem la melatonina". Per això recorda que "s'ha d'utilitzar amb prudència i sempre sota supervisió mèdica".