Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, adreçant-se al president del tribunal, aquest dilluns al Suprem

Melero a Marchena sobre la fase documental: "No estic entenent el tràmit"

Les acusacions llegeixen la llista de documents escrits que volen que el tribunal tingui en compte, cosa que genera dubtes en les defenses
Josep Maria Camps Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Acabades les declaracions dels testimonis i també les dels pèrits, aquest dilluns postelectoral el judici del procés ha entrat en l'anomenada "fase documental".

En aquesta fase de la vista oral a la sala del Tribunal Suprem que jutja els líders independentistes es veuran els vídeos aportats per les acusacions i per les defenses.

Llistat de documents de les acusacions

El president del tribunal, Manuel Marchena, però, ha dit que aquests vídeos no es veuran aquest dilluns, sinó "en una altra sessió".

Aquesta primera sessió ha començat amb l'enumeració per part de les acusacions dels documents escrits que volen que el tribunal tingui en consideració de cara a la sentència.

La fiscal Consuelo Madrigal, auxiliada pel seu col·lega Fidel Cadena, ha anat citant tots els documents que han escollit, com per exemple la transcripció original de la Moleskine de Josep Maria Jové o transferències bancàries fetes pel Diplocat.


Melero: "No estic entenent el tràmit"

Quan ja portava una bona estona, l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, ha expressat dubtes sobre què significava aquesta llista i què passa amb la resta de documents:

Melero: "Disculpi. No estic entenent el tràmit. Els documents que la senyora fiscal no esmenta dels que formen part de la seva relació, és que els renuncia, o és que no els considera documents a l'efecte del tràmit? És que no..."

Madrigal: "No, no, no, no..."

Marchena: "Aquesta és l'al·legació que pot centrar el debat per part de les defenses. Però en principi estem movent-nos en el que s'ha considerat que el ministeri fiscal ha de designar com els documents que estima que han de ser incorporats a l'apreciació probatòria."

Els 90 folis de llistat de Seoane

Un cop ha acabat la fiscalia, l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane ha dit que fa una setmana va entregar un llistat dels documents que proposava per aquesta fase i s'hi ha remès.

Marchena, però, li ha dit que havia de citar tots els documents que volia fer "aflorar", i que no podia pretendre que això passés sense enumerar-los:

"No podem reunir-nos per a la pràctica de la prova pericial i donar per reproduït un escrit que té 90 folis. Del que es tracta és que vostè faci aflorar aquests documents, si ho considera oportú, per donar a les defenses l'oportunitat de qüestionar la seva autenticitat, el concepte de document, i inclús la seva licitud."

Després de dir això, Marchena ha consultat la situació amb altres membres del tribunal i ha tornat a comminar Seoane a llegir el llistat.


Aquesta s'hi ha resistit, Marchena hi ha insistit, l'advocada ha dit que "referiria tots els documents", i ha començat la lectura dels 90 folis.

Quan portava més d'una hora llegint, a les 12 del migdia, Marchena ha desallotjat la sala per fer un recés. En aquell moment només havia llegit una tercera part de la llista.

Quan s'ha reprès la sessió, cap a dos quarts d'una, les defenses han intervingut per dir que ja coneixien la llista i que no calia completar una lectura tan farragosa, i Marchena s'hi ha avingut.
 

La Fiscalia demana mostrar documents en pantalla

Llavors Madrigal ha demanat mostrar en la pantalla la resta de documents que no ha llistat en la seva intervenció, i el tribunal ha dedicat uns quants minuts a debatre aquesta petició sense suspendre la sessió.

Bona part dels advocats de les defenses, però, s'hi han oposat. De fet, han assegurat que entenen que la fiscalia ha renunciat a aquests documents, perquè aquest era el criteri que havia fixat el mateix Marchena.

El president del tribunal ha fet cas implícitament a les demandes dels defensors, perquè no s'han mostrat a la pantalla els documents que demanava la fiscalia.

Pel que fa a si el tribunal considera que la fiscalia ha renunciat als documents que no ha seleccionat, Marchena ha dit que això ho decidiran al final de la prova documental.

Després, els advocats defensors han impugnat el gruix dels documents que han proposat les acusacions i han exposat els motius d'aquesta impugnació massiva.


Els vídeos, en "una altra sessió"

D'altra banda, ha estat durant el diàleg entre Marchena i Seoane quan s'ha sabut que els vídeos es veurien en "una altra sessió".

Ha estat quan Seoane ha dit que sí que renunciava a part dels vídeos que havia proposat inicialment, perquè la prova documental fos més "àgil". Llavors Marchena ha dit que això no serà en la sessió d'aquest dilluns al matí.

ARXIVAT A:
Judici procés
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut