Meloni reuneix el Consell de Ministres aquest dilluns (Reuters/Florion Goga)

Meloni prepara un decret per poder deportar migrants després del revés de la justícia

La primera ministra vol esquivar la justícia per mantenir el polèmic pla de deportació a Albània

Redacció/Agències

Giorgia Meloni vol respondre al revés de la justícia italiana contra el seu pla migratori. La primera ministra d'extrema dreta reuneix aquest dilluns el Consell de Ministres per aprovar un decret que li permeti tornar a deportar migrants a Albània.

El xoc entre el govern italià i la judicatura va arribar a un nou punt àlgid divendres passat, quan el Tribunal de Roma va ordenar el retorn immediat dels 12 sol·licitants d'asil que Meloni havia enviat a un centre de detenció d'Albània.

L'endemà, un vaixell de la guàrdia costanera va retornar els migrants a sòl italià. En concret, a un centre d'acollida a Bari, al sud del país. 

Però la primera ministra no té cap intenció de fer marxa enrere en l'anomenada "externalització migratòria".

Segons informen diversos mitjans italians, com La Repubblica o el Corriere della Sera, en la reunió de l'executiu d'aquest dilluns s'aprovarà un decret ad hoc que esquivi el cop judicial. Com ho farà? 
 

La llista de països "segurs"

La resolució dictada pel Tribunal de Roma argumenta que els 12 immigrants deportats provenien de països que no es poden considerar segurs: Bangladesh i Egipte.

Aquest fet incomplia, precisament, el pacte polèmic entre els executius italià i albanès, que estableix que els menors i les persones de països considerats insegurs --o amb altres característiques vulnerables-- no poden ser deportats a Albània.

El vaixell de la guàrdia costanera surt de Shengjin, Albània, per retornar els migrants a Itàlia (Reuters/Florion Goga)

El text també segueix la línia marcada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que havia qüestionat aquest sistema de trasllat de persones a un país que no és membre de la UE.

Ara, Meloni pretén establir per llei una llista de països "segurs" --que encara no ha transcendit-- amb l'objectiu de garantir el desviament d'immigrants i no deixar cap espai als jutges per a la interpretació. 

Atacs a la judicatura

En saber-se el cop judicial al pla migratori, el govern de Meloni ha sortit en tromba per criticar la decisió i la posició d'alguns magistrats.

La mateixa primera ministra denuncia l'"oposició d'una part de les institucions" contra l'executiu, mentre que el vicepresident Matteo Salvini, líder de la ultradretana Lliga nord, ha anat més enllà, acusant els jutges de ser "proimmigrants" i fer "polítiques d'esquerra".

El ministre de Justícia, per la seva banda, ha avisat que prendran "mesures legislatives" perquè "no pot ser que el poder judicial defineixi si un estat és més o menys segur, és una decisió política molt elevada".

L'oposició, en canvi, ha estat dura contra Meloni i li demana que desmantelli el sistema de deportació, un dels principals cavalls de batalla de l'extrema dreta.

El centre de detenció de Gjadër, a Albània, amb capacitat per a 3.000 persones (Reuters/Florion Goga)

"Ningú està per sobre de les lleis europees, internacionals i italianes, i menys els que governen", ha dit Elly Schlein, líder del Partit Demòcrata, de centre-esquerra i principal força opositora.

L'exprimer ministre i senador Matteo Renzi ha culpat Meloni de "malgastar" milions d'euros "per caprici personal".
 

Els advocats dels migrants denuncien traves

Els advocats dels dotze sol·licitants d'asil han denunciat que les autoritats italianes impedeixen el seu dret a la legítima defensa posant-los múltiples traves.

Per exemple, Gennaro Santoro, advocat d'un jove egipci, va passar un dia sencer sense poder-se comunicar amb el seu client perquè no se li va facilitar cap mena de via de contacte un cop va ser retornat a Itàlia. 

A més , segons ha explicat Santoro a l'agència EFE, només els queden 14 dies per presentar apel·lacions després que se'ls denegués la sol·licitud d'asil en un procés accelerat des d'Albània. 

"Hi ha una greu restricció al dret a la defensa", ha afegit Paolo Iafrate, advocat d'un home de Bangladesh, en declaracions a la cadena pública RAI.

 

ARXIVAT A:
MigracionsItàliaTJUEGiorgia Meloni
Anar al contingut