Mengem 4 vegades més carn vermella i processada del que seria recomanable
- TEMA:
- Alimentació
La carn vermella no és dolenta "per se", però sí que és dolent menjar-ne en excés. I totes les estadístiques, fins i tot les més optimistes, confirmen que com a mínim en mengem 4 vegades més que les quantitats recomanades i això pot tenir conseqüències per a la salut.
Segons, Carlos Alberto González, epidemiòleg i investigador emèrit de la Unitat de Nutrició i Càncer de l'Institut Català d'Oncologia, la ingesta de carn implica augmentar el risc de tenir càncer.
"Hi ha una evidència científica molt sòlida -explica González- que mostra que menjar carn en excés -tant carn vermella com carn processada-, fa que augmenti el risc de càncer en diverses localitzacions tumorals, però també s'ha provat que fa augmentar el risc d'obesitat, de malaltia cardiovascular i de diabetis."
És la carn de boví, de vaca i de porc. Com a màxim se n'haurien de menjar 70 grams al dia i no s'hauria de cuinar a una temperatura gaire alta.
"El que mengem avui no té un efecte demà o el mes vinent -diu González- sinó després de 10-15 anys i, sobretot, per una exposició continuada."
La solució és reduir el consum de carn vermella i evitar al màxim la carn processada.
El consum de carn va disminuir lleugerament quan fa 4 anys l'Organització Mundial de la Salut va catalogar la carn vermella com a probable cancerigen i la processada directament com a cancerigen. Però de seguida se'n va tornar a menjar en excés.
La pregunta és: per què no s'aconsegueix reduir-ne el consum?
Per a Javier Guzmán, director de l'associació Justícia Alimentària, no hi ha voluntat política.
"És un debat en què no s'ha fet res -diu Guzmán- perquè no hi ha voluntat de fer polítiques públiques. Per reduir el consum de carn i, sobretot, de carn processada, necessitem polítiques públiques actives i potents com estan debatent a altres països d'Europa. No han fet prou, realment, perquè això determina un conflicte amb la indústria."
Demanen que s'apliquin polítiques concretes, com apujar l'IVA d'aquests productes i disminuir el dels productes saludables, limitar els additius, prohibir la publicitat dirigida als menors, o fer un etiquetatge més clar que l'actual.
- ARXIVAT A:
- Salut Alimentació