Menjar més sa ajuda a salvar el planeta: la fórmula de la FAO per reduir emissions
L'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació de les Nacions Unides (FAO) ha presentat un full de ruta global per eliminar la fam i la desnutrició al món però sense incomplir el llindar d'1,5 graus establert per l'Acord de París. Es tracta, diuen, d'ajudar els països a desbloquejar finançament i donar suport als agricultors, productor d'aliments, petites agroempreses i comunitats locals.
Aquest diumenge la COP28 està dedicada a l'aigua, l'agricultura i l'alimentació i és en aquest context que s'ha presentat aquesta iniciativa. Majid al-Suwaidi, director general de la COP28, assenyala aquesta cimera "com un punt d'inflexió de com tractem els aliments, l'agricultura i l'aigua en l'acció climàtica":
Dieta saludable i reducció d'emissions
L'objectiu de l'informe és reduir en un 25% les emissions de metà que provenen de la ramaderia per al 2030. I és que el metà és el segon gas que més contribueix a l'escalfament global. També alerten que cal reduir a la meitat el malbaratament d'aliments i gestionar tota la pesca de manera sostenible, a finals d'aquesta dècada.
En declaracions a 3Cat, Máximo Torero, economista en cap de la FAO, ens explica: "Si nosaltres aconseguim donar més accés a les dietes saludables, això farà que es redueixin les emissions, perquè diversificarà més l'alimentació i ens portarà cap a aliments que en generen menys."
Pel que fa al malbaratament, Torero diu: "Perdem al voltant d'un terç dels aliments, i això és ineficient."
Sobrealimentació i desnutrició
La FAO ha traçat aquest camí per limitar l'increment de temperatura a 1,5 graus canviant el nostre patró alimentari per un de més saludable i també per combatre la fam mundial. De fet, aquest any, 740 milions de persones pateixen fam.
Máximo Torero explica que "hi ha països que sobreconsumeixen certs aliments i això els porta problemes de salut, el que anomenem malalties no transmissibles". I afegeix: "En canvi, n'hi ha d'altres que no en consumeixen, i tenen un problema de desnutrició." Des de la FAO volen aconseguir un equilibri global de manera que tothom tingui accés a una dieta saludable.
En relació al consum de carn diu: "Com qualsevol producte, perquè l'arròs també genera metà (amb una intensitat diferent), dependrà de les polítiques que facin els països."
"Hi ha dos elements que es poden veure: un és el comportament dels consumidors i com ompliran la cistella de la compra i l'altre és quins incentius posa el govern perquè sàpiguen què han de consumir. Això pot anar des de la informació de les etiquetes a impostos, per exemple, sobre el sucre o productes alimentaris que portin molta sal."
Considera que "no hem de dir que no al consum de carn, perquè això no funcionarà. Si només mengem vegetals tindrem una deficiència d'aquests nutrients, sobretot els més desnodrits".
Des de la FAO també expliquen que l'obesitat i el sobrepès estan creixent d'una forma exponencial i que "els governs han de trobar mesures perquè tot el que és salut pública ho pagaran els governs i han de prendre mesures per reduir aquest sobreconsum de certs aliments que els hi està generant aquests problemes."
Máximo Torero reclama més finançament climàtic al sector agroalimentari, ja que genera emissions i té efectes sobre la biodiversitat: "Ara només hi ha un 4% d'inversió i això és el que volem canviar, perquè hauria de ser el sector que en rebés més. Hauríem d'estar aportant el 80% de la inversió climàtica."
Aquest full de ruta presentat aquest diumenge a Dubai marca un camí a tres anys vista. Enguany, a la COP28, la presentació; a la COP29 concretaran finançament i a la COP30, l'any 2025, els països hauran de dir com ho faran per aconseguir aquests objectius.
Algunes entitats demanen anar més enllà
Oenagés i científics europeus demanen anar un pas més enllà. Defensen el veganisme, és a dir, eliminar qualsevol producte d'origen animal, com a solució per limitar de manera urgent l'escalfament global i respectar els límits planetaris.