També es vol convertir el bar del centre cívic en un punt de trobada veïnal (3Cat/Pere Joan Àlvarez)

Menús assequibles i sans per als més vulnerables: la iniciativa d'un centre cívic de Lleida

Reobre el bar del centre cívic de la Mariola amb una iniciativa que té al darrere una cooperativa social que vol promoure hàbits d'alimentació saludable entre els veïns amb menys recursos

Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Joan Álvarez

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

@PereJoanAlvarez
Actualitzat

A la ciutat de Lleida han engegat una iniciativa social per oferir menús econòmics al bar del centre cívic de la Mariola, un dels barris amb l'índex més elevat de persones vulnerables. L'objectiu és doble: ajudar els veïns amb dificultats econòmiques i fer-los veure que alimentar-se d'una manera sana no és tan car com sembla. De dilluns a divendres podran gaudir d'un àpat equilibrat per 6,90 euros.


Què inclou el menú?

El menú consta d'un plat únic nutricionalment complet, aigua i una peça de fruita de proximitat i de temporada. Tothom que s'acosti al centre cívic de la Mariola serà benvingut, però els recursos són limitats i per començar només se serviran una vintena d'àpats al dia.  

Des de la cooperativa social Recoop, que és la que hi ha darrere el projecte, expliquen que està obert a tothom, però Oriol Berenguer puntualitza que "aquí a la Mariola, aquesta iniciativa té molt de sentit perquè és un barri amb dificultats econòmiques i d'accés a l'educació en l'àmbit nutricional".

La vintena d'àpats que es prepararan diàriament es podran menjar al mateix bar del centre cívic o es podran recollir per emportar. De fet, una altra part positiva del projecte és que ha permès reobrir la cafeteria del centre cívic de la Mariola, que estava tancat des de la pandèmia


Més que un menjador

A diferència del que seria un menjador social convencional, la iniciativa que ha engegat Recoop a la Mariola també té l'objectiu de promoure hàbits d'alimentació saludable entre els veïns. 

Amb l'ajuda i la supervisió d'una nutricionista, apostaran per plats vegetarians, sostenibles, de proximitat i amb un valor nutricional equilibrat. Anna Maria Doladé és sòcia de la cooperativa Recoop:

"Volem que sigui un espai inclusiu d'educació nutricional per dir: "Prova-ho i t'adonaràs que el menjar saludable i sostenible és més accessible econòmicament del que et pensaves."

El projecte no només beneficiarà les persones amb pocs recursos econòmics, sinó també aquelles que no saben o no poden fer-se un àpat diari i nutritiu. 


Menjar i companyia

Un altre dels objectius del projecte és convertir el bar del centre cívic de la Mariola en un punt de trobada comunitari "inspirat en els patis dels blocs d'edificis del barri". En definitiva, un lloc on anar si no es vol menjar sol, on poder parlar i compartir inquietuds.

Per la Montserrat i la Rosa Mari, dues usuàries del servei, aquesta és una de les parts més importants del projecte:

"Ajudarà molta gent que viu sola. Menjarem més saludable i trobarem altres persones. Hi haurà convivència."

Tot plegat, sense oblidar el més bàsic, com recorda el Chicano: "Serà una ajuda per a nosaltres, perquè anar a un bar és massa car, i un menú a set euros com el d'aquí no es troba".


Un projecte amb ganes de créixer

La iniciativa de la cooperativa Recoop forma part d'un programa d'economia social finançat per la Generalitat. D'aquí a un any s'avaluarà la resposta que ha tingut i, si és rendible econòmicament, es podria ampliar

De moment, per preparar aquests 20 menús diaris han contractat només una persona, que s'encarrega de cuinar i servir tots els àpats. És una dona de més de 45 anys i que feia anys que estava a l'atur.

De moment, una sola persona s'encarrega de preparar tots els àpats (3Cat/Pere Joan Àlvarez)

Si la iniciativa té èxit, Recoop té la intenció d'habilitar un menjador comunitari més gran i contractar més personal per atendre'l.

 

ARXIVAT A:
PobresaAlimentacióDesigualtat i pobresa
Anar al contingut