Fer menys activitat a l'aire lliure per evitar tantes morts per cop de calor com el 2018
Salut destaca la prevenció com l'eina més efectiva contra les morts per cop de calor, que el 2018 es van disparar respecte a anys anteriors
"Un estiu sense UFFF" és l'eslògan que el Departament de Salut ha triat per a la campanya de prevenció dels efectes de l'onada de calor. En la presentació de la campanya els responsables de Salut han destacat que l'eina bàsica és la prevenció. Per això a part de la planificació per fer front a l'increment d'urgències o d'ingressos, es farà incidència, sobretot, en la informació a la població i especialment als grups més vulnerables.
Les onades de calor han tingut impacte sanitari sobretot a partir del 2003. L'any següent es va crear el pla POCS (Prevenció dels efectes de les Onades de Calor en la Salut). Les temperatures elevades poden tenir efectes en població especialment vulnerable, com ara malalts crònics, gent gran, nadons i gent que fa activitats a l'aire lliure, siguin per feina o per lleure. Es considera onada de calor que hi hagi 3 o més dies seguits amb temperatures més elevades de les previstes per a l'època.
La temperatura molt elevada pot descompensar malalties cròniques, però en aquests casos la mort no es podria atribuir a un efecte directe de la calor. En canvi, el cop de calor sí que es produeix per les temperatures elevades. L'any 2018 hi va haver a Catalunya 65 casos de cop de calor, amb 28 morts.
Va representar un canvi en les persones afectades, que anteriorment eren sobretot gent gran o nadons. El 2018 la majoria eren d'edats mitjanes. Dels morts, una mica menys de la meitat van ser de persones que feien activitats a l'aire lliure.
El resultat contrasta amb els anys anteriors, en què hi solia haver un màxim d'uns tres morts per onada de calor. També es va detectar més mortalitat, més atencions a urgències i més ingressos.
Per això, Salut demana que es redueixin les activitats a l'aire lliure en les hores de més calor. Fa una crida tant als que ho fan per lleure com als que s'hi veuen obligats per la feina i a les empreses que els tenen sota la seva responsabilitat.
Recomanacions contra el cop de calor
Per fer front al cop de calor el departament fa diverses recomanacions, que ha exemplificat amb exclamacions i onomatopeies. Així, per combatre la calor (UFFF) en primer lloc cal hidratar-se (GLUGLU). També cal reduir l'activitat a l'aire lliure (SSSS) i refrescar-nos (SPLASH). Això és el que s'explicarà en diversos vídeos i cartells i en les campanyes en els mitjans.
A més, el telèfon 061 està obert per qualsevol consulta sobre el tema.
La situació a Catalunya ha passat de la fase 1, la que s'activa sistemàticament del 15 de juny al 31 d'agost, a la fase 2, a causa que aquests dies i fins dissabte es preveu que estiguem sota l'onada de calor.
A banda de les situacions d'emergència que es puguin declarar, s'intenta alertar i protegir la gent més vulnerable, com ara la gent gran que viu sola. En aquests casos té gran importància la pobresa energètica, perquè disposar o no d'aire condicionat marca una gran diferència per fer front a l'onada de calor.
També es tenen en compte les resolucions judicials, perquè el cop de calor es considera mort violenta i això obliga a la pràctica d'autòpsia i anàlisi de les circumstàncies de la mort.
Afegit als problemes habituals
L'onada de calor s'afegeix als problemes habituals de l'estiu: problemes gastrointestinals per falta de control en la conservació de certs aliments, ofegaments, cremades pel sol, picades de medusa i d'insectes i, aquests dies, un episodi de contaminació provocat per pols d'origen saharià.
L'activitat de l'atenció primària i de les urgències augmenta molt en aquest període, però hi ha grans diferències per territoris. L'augment es dona sobretot a la costa de les comarques de Girona, seguida de la costa de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. El departament hi fa front amb uns 50 professionals de reforç, un 3% més que l'any passat.
- ARXIVAT A:
- Salut