El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, parla amb Irene Montero i Ione Belarra, de Podem, aquest dijous al Congrés dels Diputats (EFE)

Menys diputades i més edat en un Congrés molt renovat, però amb molta experiència

Hi ha 13 dones menys que en l'anterior legislatura, i 175 diputats que no han estat mai al Congrés, alguns dels quals han passat pel Senat o el govern espanyol
Redacció Actualitzat
TEMA:
Congrés dels Diputats

La quinzena legislatura de l'actual etapa històrica a Espanya comença aquest dijous amb un Congrés format per representants d'11 de les 19 candidatures que es van presentar el 23J.

Hi ha 5 candidatures menys amb representació que en la legislatura passada, i també molta renovació als escons: només 145 dels 350 diputats repeteixen.

Però els diputats que formen el ple estan empatats en experiència al Congrés: 175 no ho han estat mai, i 175 ho han estat en un moment o altre, 30 dels quals en anteriors legislatures.


Diputats "nous" amb molta experiència

Entre aquests hi ha personatges que han tingut papers destacats en els seus partits que tornen a seure als escons, com ara Rafael Hernando, del PP, o Antonio Hernando, del PSOE.

De tota manera, 33 diputats que mai han estat al Congrés també tenen experiència parlamentària, en concret al Senat, un dels quals és el líder del PP Alberto Núñez Feijóo.

Altres diputats nous tampoc es pot dir que siguin nous en la política de primera línia: per exemple, els ministres en funcions de Ciència, Diana Morant, i de Presidència, Félix Bolaños.

Curiosament, el diputat amb més experiència és del partit més recent: Ignacio Gil Lázaro, que va començar amb 25 anys el 1982 i que ho ha estat en 10 legislatures, amb AP, PP i ara, Vox.


Un Congrés de més edat

La mitjana d'edat és lleugerament superior a la de la legislatura anterior, amb la franja de 51 a 60 anys com la més nombrosa, amb 142 diputats, seguida de la de 41 a 50, que són 106.

Per sobre de 60 anys n'hi ha 48, entre 31 i 40 anys són 45, i per sota de 30 n'hi ha 9, la més jove de les quals és Ada Santana Aguilera, del PSOE, amb 25 anys.

La de més edat és l'actual presidenta del PSOE, Cristina Narbona, de 72 anys, exministra de Medi Ambient que ja havia estat diputada al Congrés en 3 legislatures i que en l'última ha estat senadora.

Narbona, per tant, presidirà l'obertura del Congrés, i donarà pas a una de les dues aspirants a ocupar la presidència, Francina Armengol pel PSOE o Cuca Gamarra pel PP.

13 diputades menys que el 2019

És una mostra dels esforços dels partits per feminitzar la política, però en aquesta legislatura es fa un pas enrere: el 2019 van sortir escollides 166 dones, i aquest any 153, 13 menys.

Però com que hi ha un 43,1% de dones i un 56,9% d'homes -197-, es considera que es compleix la paritat, definida com que cap dels dos sexes estigui per sobre del 60% ni per sota del 40%.

En tot cas, és la segona legislatura amb més representació femenina després de la que ara ha acabat. En la primera, el 1979, només hi va haver 18 dones, el 5%.

ERC, el partit amb més percentatge de dones

Pel que fa a la participació femenina en els partits, i a banda de Coalició Canària, que només té un escó que ocupa una diputada, el partit amb més percentatge de dones és ERC, 4 de 7, el 57%.

EH Bildu té la paritat perfecta, 3 de 6, el 50%, Sumar està en el 48,4%, 15 de 31, el PSOE en el 47,9%, 58 de 121, el PP està en el 43%, 59 de 137, Junts en el 42%, 3 de 7, i el PNB el 40%, 2 de 5.

Amb 9 dones de 33 diputats Vox s'allunya molt de la definició de paritat, amb un 27%, mentre BNG i UPN tenen només un diputat home.

Són les dades sociològiques d'un Congrés que té al davant una legislatura complicada, amb dos blocs força equilibrats i molt polaritzats i un paper especialment delicat per als partits catalans.

 

 

ARXIVAT A:
Congrés dels Diputats Eleccions Generals 2023 - 23J
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut