Meritxell Batet renuncia a l'escó al Congrés i abandona la primera línia política

Diputada des del 2004, va ser ministra de Política Territorial i Funció Pública i ha presidit el Congrés des del 2019 fins fa poques setmanes
Redacció Actualitzat
TEMA:
PSC

La fins fa poques setmanes presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha anunciat aquest dimecres que deixa la primera línia política i que ha renunciat a l'acta de diputada, que ostentava des de feia 19 anys.

Fonts del PSC apunten que la decisió l'ha pres per motius estrictament personals.

Batet va repetir com a cap de llista dels socialistes catalans en les últimes eleccions generals, compartint candidatura amb els ministres Miquel Iceta i Raquel Sánchez.

Poc després va anunciar que renunciava a continuar com a presidenta de la cambra. Va fer el pas coincidint amb la negociació del PSOE i Sumar amb l'independentisme català, un context que feia complicat que Batet pogués repetir en el càrrec que va acabar assumint Francina Armengol.

La mateixa Batet també havia estat, anteriorment, ministra de l'executiu de Pedro Sánchez, en què va ocupar la cartera de Política Territorial i Funció Pública.

"Me'n vaig amb l'orgull d'haver servit a un projecte col·lectiu que busca, per sobre de tot, millorar la vida de les persones i transformar la societat. Un projecte al qual m'he entregat en cos i ànima i al qual seguiré servint allà on vagi", ha assegurat en un missatge a la xarxa social X.

Meritxell Batet, celebrant l'última victòria electoral (ACN/Jordi Borràs)

Així mateix, s'ha mostrat satisfeta pels resultats electorals a Catalunya i convençuda que "aviat hi haurà un nou govern de progrés liderat per Pedro Sánchez que continuarà amb els avenços i les reformes que la societat espanyola necessita". "Ha estat un honor i un privilegi. Gràcies, de tot cor", ha conclòs.

Batet continuarà ocupant temporalment, fins al pròxim congrés, la viceprimera secretaria del PSC encarregada de l'àrea de Millora de l'Autogovern i Programes.


Militant des del 2008

Meritxell Batet, de 50 anys, ha estat professora de Dret Constitucional a la UPF i va ser elegida diputada al Congrés pel PSC el 2004.

El 2008 es va afiliar a aquest partit i des de llavors ha repetit com a diputada a les seves files, tret de les eleccions del desembre del 2015, en què es va presentar com a número 2 del PSOE per Madrid.

El febrer del 2013 va ser una de les diputades socialistes que van votar a favor de permetre un referèndum a Catalunya, cosa que li va comportar una sanció per part del seu grup parlamentari.

Posteriorment, va situar-se en l'òrbita de confiança de Pedro Sánchez, que la va acabar situant com a quota catalana de l'executiu quan va accedir a la Moncloa.

Meritxell Batet, votant a l'Escola Brusi, a la Vila Olímpica del Poblenou (ACN/Sílvia Jardí)

Polèmiques amb l'independentisme i els socis de govern

En la seva etapa com a presidenta del Congrés, Batet ha protagonitzat algunes enganxades amb diputats independentistes catalans en prohibir-los l'ús del català. 

Una circumstància que ha centrat les negociacions polítiques de les últimes setmanes i que canviarà a partir d'ara, amb un gir anunciat per Armengol que anirà acompanyat d'un canvi en el reglament per fer explícita la possibilitat d'utilitzar les llengües oficials de l'Estat en el dia a dia parlamentari.

Com a presidenta del Congrés, la socialista catalana també va vetar el debat de la llei d'amnistia que van registrar els partits independentistes l'any 2021.

D'altra banda, els socis d'Unides Podem havien demanat la seva dimissió després que decidís retirar la credencial parlamentària a un diputat de la formació, Alberto Rodríguez, arran de la sentència del Tribunal Suprem que el va condemnar a un mes i mig de presó (substituïble per una multa) i inhabilitació per sufragi passiu per un delicte d'atemptat a agents de l'autoritat.

ARXIVAT A:
PSC Congrés dels Diputats Eleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut