Merkel, escridassada en visitar un centre de refugiats a Saxònia
La cancellera alemanya, Angela Merkel, visita un centre de refugiats a Heidenau, a l'estat de Saxònia, en un gest de suport que arriba després de l'onada d'atacs racistes que es viu a Alemanya. Només arribar a Haidenau, fortament custodiada per la policia, Merkel ha topat amb un centenar de veïns que l'han escridassada a les portes del centre de refugiats amb missatges com: "Preocupa't primer de la teva pròpia gent". La cancellera, però, ha continuat caminant fins a l'entrada del recinte.
Merkel diu que no hi pot haver tolerància amb els xenòfobs
En sortir de la visita, on no han pogut entrar les càmeres, Merkel ha dit que no hi haurà tolerància amb els xenòfobs. I ha afegit que, amb la crisi de refugiats, el país fa front a un repte, literalment, enorme, que només es podrà solucionar si tots els alemanys estan units. La cancellera ambé ha remarcat que la crisi migratòria és un desafiament grandíssim que els europeus han de gestionar junts.
El desafiament de l'extrema dreta preocupa molt el govern alemany. Els atacs contra estrangers són gairebé diaris i, com més estrangers arribin, es tem, més violència hi haurà.
Atacs neonazis els darrers dies
En la petita ciutat de Heidenau, a prop de Dresden, els últims dies, una part de la població ha assetjat el centre, ha volgut evitar que hi arribessin autocars amb refugiats i centenars de neonazis s'han enfrontat amb la policia. De fet, els atacs neonazis contra refugiats han augmentat al país. Aquest any ja n'hi ha hagut més de 200, la mateixa quantitat que durant tot l'any passat.
Alemanya, juntament amb Suècia, és el país més generós i que s'hi aboca més, per afrontar aquest fenomen. Aquest any esperen 800.000 sol·licituds d'asil, un 40% de les de tota la Unió Europea.
Malgrat que la situació per a Alemanya és i serà crítica, Berlín fa gestos que cap altre país europeu té el valor de fer. Aquest dimarts, per exemple, va confirmar que renuncia a l'anomenat Protocol de Dublín. Una norma comunitària del 2003 que permet retornar els refugiats als països a través dels quals van entrar a la Unió Europea, en aquest cas Itàlia i Grècia. El missatge és clar: Atenes i Roma estan desbordades. Els refugiats que arribin a Alemanya es podran quedar a Alemanya, que els ha de tractar, ha dit Merkel, de forma digna i humana.