Ciutadans votant en les últimes eleccions al Parlament, el desembre del 2017 (ACN/Núria Julià)

Més a prop d'ajornar les eleccions, que serien a mitjans de maig o principis de juny

Cada vegada més partits es mostren partidaris de posposar el 14F fins que hagi passat la tercera onada de la pandèmia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2021

La possibilitat que s'ajornin les eleccions previstes per al 14 de febrer està cada vegada més a prop. I es podrien celebrar entre la segona quinzena de maig i la primera de juny.

L'informe que el Departament de Salut va passar aquest dimarts als partits indica que el pic de contagis per coronavirus arribarà a finals d'aquest mes, i la saturació dels hospitals s'albira just abans del 14F.

La decisió no es prendrà fins divendres, però cada vegada més partits es mostren favorables a l'ajornament. Ciutadans ja ha demanat ajornar-les, una petició que ja van formular obertament la CUP i també els comuns.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, assegura que, ara, la prioritat és combatre la pandèmia i demana un acord polític perquè els comicis s'ajornin. Ho ha afirmat en una entrevista a "Els matins" de TV3, en què ha considerat que cal deixar passar la tercera onada abans d'anar a les urnes, malgrat que, segons ha dit, "Ciutadans té moltes ganes de superar aquesta etapa política" a Catalunya.

Menys clar ha estat el Partit Popular. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", la nova número 2, Lorena Roldán, s'ha mostrat ambigua sobre l'ajornament, malgrat reconèixer que fomentar el vot per correu és una mesura que pot ajudar a fer-les. Roldán ha demanat consens i ha assegurat que s'han de prendre precaucions i evitar que ningú "pugui imposar un criteri que s'allunyi de les mesures sanitàries".

El PSC, en canvi, es mostrava aquest dimarts partidari de fer-les. El primer secretari, Miquel Iceta, reiterava que, "amb les dades d'avui", els comicis es poden celebrar i que "l'únic criteri que podria fer canviar les coses és un canvi de la situació sanitària que fes ingovernable convocar unes eleccions". "Estem fent massa el joc a gent que potser no vol fer aquestes eleccions o té por de fer-les", afegia.

Pel que fa als agents socials, patronals i sindicats han exigit al govern que faci tot el possible per no posposar les eleccions per tal que, d'aquesta amanera, es pugui obrir un nou cicle polític:

 

 

El govern manté que, ara com ara, no hi ha cap decisió presa i totes les opcions estan sobre la taula, a l'espera de les dades sobre l'epidèmia i l'opinió que vagin expressant els partits.

Aquest dijous està prevista una reunió tècnica del govern per acabar d'avaluar les dades epidemiològiques i la seva evolució. Divendres està convocada una taula de partits en què el govern voldria que hi hagués un acord de consens.

Si no n'hi ha, la consellera i portaveu, Meritxell Budó, va deixar clar després del consell executiu d'aquest dimarts que l'última paraula la té el govern, igual que es va fer al País Basc i a Galícia.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut