Urnes de les eleccions al Parlament del 21 de desembre del 2017
Ciutadans votant en les últimes eleccions al Parlament, el desembre del 2017 (ACN/Núria Julià)

Més a prop d'ajornar les eleccions, que serien a mitjans de maig o principis de juny

Cada vegada més partits es mostren partidaris de posposar el 14F fins que hagi passat la tercera onada de la pandèmia

RedaccióActualitzat

La possibilitat que s'ajornin les eleccions previstes per al 14 de febrer està cada vegada més a prop. I es podrien celebrar entre la segona quinzena de maig i la primera de juny.

L'informe que el Departament de Salut va passar aquest dimarts als partits indica que el pic de contagis per coronavirus arribarà a finals d'aquest mes, i la saturació dels hospitals s'albira just abans del 14F.

La decisió no es prendrà fins divendres, però cada vegada més partits es mostren favorables a l'ajornament. Ciutadans ja ha demanat ajornar-les, una petició que ja van formular obertament la CUP i també els comuns.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, assegura que, ara, la prioritat és combatre la pandèmia i demana un acord polític perquè els comicis s'ajornin. Ho ha afirmat en una entrevista a "Els matins" de TV3, en què ha considerat que cal deixar passar la tercera onada abans d'anar a les urnes, malgrat que, segons ha dit, "Ciutadans té moltes ganes de superar aquesta etapa política" a Catalunya.

Menys clar ha estat el Partit Popular. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", la nova número 2, Lorena Roldán, s'ha mostrat ambigua sobre l'ajornament, malgrat reconèixer que fomentar el vot per correu és una mesura que pot ajudar a fer-les. Roldán ha demanat consens i ha assegurat que s'han de prendre precaucions i evitar que ningú "pugui imposar un criteri que s'allunyi de les mesures sanitàries".

El PSC, en canvi, es mostrava aquest dimarts partidari de fer-les. El primer secretari, Miquel Iceta, reiterava que, "amb les dades d'avui", els comicis es poden celebrar i que "l'únic criteri que podria fer canviar les coses és un canvi de la situació sanitària que fes ingovernable convocar unes eleccions". "Estem fent massa el joc a gent que potser no vol fer aquestes eleccions o té por de fer-les", afegia.

Pel que fa als agents socials, patronals i sindicats han exigit al govern que faci tot el possible per no posposar les eleccions per tal que, d'aquesta amanera, es pugui obrir un nou cicle polític:

 

 

El govern manté que, ara com ara, no hi ha cap decisió presa i totes les opcions estan sobre la taula, a l'espera de les dades sobre l'epidèmia i l'opinió que vagin expressant els partits.

Aquest dijous està prevista una reunió tècnica del govern per acabar d'avaluar les dades epidemiològiques i la seva evolució. Divendres està convocada una taula de partits en què el govern voldria que hi hagués un acord de consens.

Si no n'hi ha, la consellera i portaveu, Meritxell Budó, va deixar clar després del consell executiu d'aquest dimarts que l'última paraula la té el govern, igual que es va fer al País Basc i a Galícia.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut