
Més afluència als bancs per la crida d'ANC i Òmnium a treure diners com a protesta
Les entitats sobiranistes han demanat a la ciutadania que tregui diners en metàl·lic de 5 grans bancs aquest matí, sobretot entre les 8 i les 9, en protesta per l'actitud del govern espanyol
Aquest divendres als caixers automàtics de moltes entitats s'ha pogut veure una mica més de moviment que altres dies, fruit de la iniciativa de la plataforma Crida per la Democràcia, en què hi ha l'ANC i Òmnium, que com a nova acció de protesta han cridat la gent a fer una retirada simbòlica de diners dels bancs al matí, sobretot entre les 8 i les 9.
La proposta pretén denunciar l'actitud del govern espanyol de negar-se a negociar amb el català i també l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En concret, s'ha proposat treure diners en efectiu de 5 grans bancs: CaixaBank, Banc Sabadell, Santander, Bankia i BBVA, amb l'etiqueta #LaForçaDeLaGent.

En els casos de CaixaBank i del Banc Sabadell, la proposta també anima als que la secundin deixar clar a aquestes entitats bancàries que no s'està d'acord amb el canvi de localització de les seves seus socials. Per aquest motiu, una part de les persones que han participat en la protesta no han tret els diners amb el caixer automàtic, sinó que han entrat a l'entitat per explicitar el seu gest al mostrador.
Molts dels que han anat als bancs aquest matí ja tenien previst anar-hi, però altres sí que ho han fet per la crida de les entitats sobiranistes. Alguns d'aquests últims han explicat als mitjans de comunicació que dedicarien els diners retirats avui -sovint entre 100 i 160 euros- a fer una despesa extra, i d'altres deien que els utilitzarien per fer les compres que ja tenien previstes. Alguns, en canvi, tenien pensat fer-se socis d'Òmnium Cultural o realitzar una aportació a la caixa de resistència de l'ANC.
#LaForçaDeLaGent es fa sentir arreu del país. Actuant tots junts pacíficament i cívica farem arribar ben lluny el nostre clam. pic.twitter.com/L6jyUGeIQQ
Crida Democràcia (@CridaDemocracia) October 20, 2017
Cua per retirar efectiu a un dels caixers del @bbva de #Tona. Bona iniciativa de Crida per la Democràcia. I en vindran més. #LlibertatJordis pic.twitter.com/2G683IY3lY
Eudald Aymerich Jou (@EudaldAymeriJ) October 20, 2017
155 euros
Molts usuaris de Twitter han ensenyat els diners que han tret. No hi han faltat els que han seguit la proposta de treure una xifra concreta de diners, 155 euros, en referència directa al número de l'article de la Constitució que té intenció d'activar aquest dissabte el govern espanyol per intentar impedir la declaració d'independència.

Tot i la dificultat per fer-ho, ja que la majoria de caixers només tenen bitllets de 20 i 50 euros, molts han assegurat que ho han aconseguit:
A les 8:00 A.M. Li he aplicat el 155 a la @infoCaixa_cat per mostrar el meu desacord amb el trasllat de la seva Seu Social. #LaForçaDeLaGent pic.twitter.com/l4s0lS81XX
Silvia Saiz Saiz (@silviasaiz_1714) October 20, 2017
Abans de les 9 he tret 160, que 155 no es pot. #laForçaDeLaGent @CridaDemocracia pic.twitter.com/AgzOVdcYqZ
IsaacGP_DUI (@isaacguila) October 20, 2017
Ja tenim 155 #LaForçadelaGent pic.twitter.com/qNrgINcjO9
Cristina Freixas (@cristinafreixas) October 20, 2017
Operació 155 en marxa 😉 #LaForçadeLaGent @CridaDemocracia #LlibertatJordis pic.twitter.com/Zy0TLbSzLn
Janina Vilana (@janinavilana) October 20, 2017
Les entitats diuen que han operat sense problemes.
Crítiques de Ciutadans i de Santi Vila
La iniciativa de Crida per la Democràcia ha rebut moltes crítiques: la cap de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas, de Ciutadans, va qualificar d'"irresponsable" la campanya poc després de fer-se pública ahir a la nit. Avui, divendres, ha insistit, i ha concretat també més la crítica: ha assegurat que es busca "provocar pànic financer", i ha reclamat "tornar al seny":
¿Qué quieren provocar? ¡Irresponsables! https://t.co/BrUKCm0qAL
Inés Arrimadas (@InesArrimadas) October 19, 2017
Intentar provocar pánico financiero en Cataluña solo puede ir en contra de los intereses de los catalanes. Volvamos al seny, rápido.
Inés Arrimadas (@InesArrimadas) October 19, 2017
Per la seva banda, i des d'una posició política als antípodes, també ha criticat la mesura el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Santi Vila, que ha assegurat que posa en risc l'economia i que això "és sempre un autogol":
Tensionar els bancs o dinàmiques de boicot comercial no són la millor manera de fer-se sentir. Posar en risc l'economia és sempre un autogol
Santi Vila (@SantiVila) October 20, 2017
