Més agressions per LGTBI-fòbia, sobretot a dones trans: "Del discurs d'odi, al delicte d'odi"

Segons l'Observatori contra l'Homofòbia, en els primers sis mesos de l'any hi ha hagut 152 incidències per LGTBI-fòbia, un 7% més que en el mateix període de l'any passat

RedaccióActualitzat

Coincidint amb el Dia de l'Orgull LGTBIQ+, aquest dimecres, el col·lectiu denuncia que el discurs d'odi alimentat per l'extrema dreta es tradueix en un augment de les incidències per LGTBI-fòbia, des d'agressions físiques i verbals fins a amenaces o actituds discriminatòries, especialment contra les persones trans.

"Hem viscut un debat polaritzat sobre els drets de les persones trans i també hem vist els discursos dels partits d'extrema dreta i això té una traducció: del discurs d'odi es passa al delicte d'odi", assegura el president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, que diu estar especialment preocupat per l'augment de les agressions contra el col·lectiu trans.

Segons les dades que han recollit, en els primers sis mesos de l'any hi ha hagut un 7% més d'incidències per LGTBI-fòbia que en el mateix període de l'any passat. En total, l'Observatori ha registrat 152 casos, davant els 142 del 2022.

En més de la meitat, les víctimes són homes gais. Les persones trans ocupen la segona posició, amb el 25,8% dels casos. L'entitat també distingeix aquelles incidències dirigides al col·lectiu LGTBI en general i no a persones físiques concretes, com podria ser una pintada LGTBI-fòbica.

 

Obrint la lupa en les agressions contra el col·lectiu trans, s'observa que són les dones trans les que més en pateixen.

Les 13 incidències dirigides al col·lectiu trans es refereixen a aquelles que els afecten en general, no a persones concretes. Inclouen, per exemple, l'ús de terminologia inadequada sobre el col·lectiu en mitjans de comunicació.

 

 

"No puc caminar pel Raval"

Un dels últims incidents es va registrar a la Barceloneta la nit de Sant Joan. TV3 ha parlat amb les víctimes. És el cas, per exemple, de l'Otmane, que celebrava la revetlla acompanyat d'una coneguda activista trans del Marroc. Va arribar a Barcelona fa 14 mesos com a sol·licitant d'asil per la persecució que patia al Marroc, fins i tot per part de la seva pròpia família.

"És horrible. Som humans i volem viure com persones normals. Vaig patir molt per venir aquí i viure tranquil, amb drets, no com al meu país, i aquí també hi ha homofòbia i transfòbia. Ara, per exemple, no puc caminar pel Raval perquè tinc por i ansietat."

Sofia Bengoetxea, activista trans, també assegura tenir por. "Jo sempre he tingut una mica de por de sortir al carrer, perquè a ningú li agrada que l'insultin. Però l'escala actual és diferent: tinc por que m'agredeixin. Això em produeix més por, però també més ràbia", afirma.


On hi ha més agressions LGTBI-fòbiques?

La majoria d'incidències registrades per l'Observatori contra l'Homofòbia entre l'1 de gener i el 28 de juny d'enguany s'han produït al carrer, amb un 27,6% del total. En segon lloc hi ha les agressions en discoteques o locals d'oci nocturn, on s'acumulen el 14,5% dels casos.

Destaca també l'entorn de les xarxes socials com a escenari de les agressions. "S'han convertit en una veritable claveguera de l'odi", assegura Eugeni Rodríguez.

 

"Els discursos d'odi demostren una societat malalta"

El col·lectiu LGTBIQ+ atribueix l'augment dels casos als discursos d'odi de l'extrema dreta. Prado García, presidenta de l'associació LGTBI+ Colors Sitges, n'ha alertat TV3: "Els discursos d'odi són intolerables. Ens fan mal a tothom, no només al col·lectiu LGTBI, no només a les dones. Ens fan mal al conjunt de la societat. Demostren una societat malalta. Què ens està passant, quan crèiem que havíem aconseguit drets, amb persones que s'han quedat pel camí?"

En la mateixa línia, Judith Juanhuix, activista trans, afegeix: "No és només el col·lectiu LGTBI, o les persones trans, o les persones migrants; és tot. Hi ha un atac contra la societat, contra la manera que tenim d'entendre els drets i fer que aquests drets no siguin només permisos".

Recupera aquí el reportatge del "30 minuts" "Vides trans", emès aquest diumenge a TV3:

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut