Catalunya Migdia

Més aigua en temps de sequera: Barcelona tindrà 6 nous pous a la llera del Besòs

L'ACA calcula que podrien arribar a subministrar el 25% de l'aigua que es consumeix a l'Àrea Metropolitana, però no es podran posar en marxa fins que estiguin acabades les potabilitzadores del Bon Pastor i Montcada, el 2025

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica

@montsepoblet
Actualitzat

Pas endavant per disposar de més aigua potable a l'àrea de Barcelona procedent del Besòs. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, l'Agència Catalana de l'Aigua -ACA- haurà enllestit el mes que ve 6 pous que podran captar -com a mínim- més de 1.600 litres d'aigua per segon d'aquest riu. Aquesta quantitat suposaria el 16% de tota l'aigua que es consumeix a la regió de Barcelona, que són 10.000 litres per segon. Les previsions més optimistes, però, no descarten arribar als 2.600 litres per segon, cosa que suposaria el 25% de tot el consum de l'Àrea Metropolitana.

Els pous, però, no es podran posar en marxa fins que no estiguin fetes les noves potabilitzadores del Bon Pastor i Montcada, previstes per al setembre de l'any que ve.


Molta aigua i de qualitat

Les prospeccions que l'Agència Catalana de l'Aigua va començar a fer l'any passat a prop del Besòs garanteixen que es podrà obtenir aigua de qualitat i en quantitats importants. Elisabet Mas, directora de l'àrea d'execucions de l'ACA, confirma que el que han extret fins ara és prou bo per poder-ho potabilitzar.

"A l'espera de les anàlisis completes que encara hem de fer, les d'aquesta primera mostra ens diuen que l'aigua és prou bona."

Els 6 nous pous han costat més d'un milió d'euros.

Un dels pous construits ja a Montcada (Agència Catalana de l'Aigua)

Tècnica innovadora

Els tres pous que s'han construït a Montcada ja estan acabats i els tres de Sant Adrià s'acabaran abans del juliol. S'han fet amb una tècnica poc habitual. Capten l'aigua del riu que es filtra a través de la terra, de manera que asseguren que es preserva l'aqüífer subterrani i, a més, s'obté aigua de més bona qualitat. Molt millor, diuen, de la que obtindrien si l'agafessin directament del riu:

"Si l'agaféssim del riu seria tèrbola. Per tant, l'avantatge d'agafar la que es filtra a la terra és que això li treu terbolesa i facilita molt el tractament que s'ha de fer després."

Els pous estaran fets aquest estiu, però no es posaran en marxa fins que estiguin enllestides les dues potabilitzadores que s'han de construir a Montcada i el Bon Pastor.

Inicialment, havien d'entrar en funcionament el 2030, però amb la sequera el calendari es va avançar al 2025. L'Ajuntament de Barcelona ja ha garantit a l'ACA un terreny per fer la del Bon Pastor. A Montcada, el solar escollit és privat i, per tant, s'haurà d'expropiar. Les dues potabilitzadores tindran un cost aproximat de 100 milions d'euros.

 

ARXIVAT A:
Sequera
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut