Més atacs i més destrucció: l'ofensiva a Gaza, de les més mortíferes de la història recent
- TEMA:
- Guerra a Gaza
La campanya militar d'Israel a la Franja de Gaza és una de les més mortíferes i més destructives de la història recent, segons diversos experts consultats per l'agència Associated Press.
Més devastadora, proporcionalment, per exemple, que els bombardejos aliats sobre l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial.
A més, en poc més de dos mesos, els bombardejos israelians han causat la mort de més civils que els tres anys de campanya contra Estat Islàmic de la coalició internacional liderada pels Estats Units.
Entre els experts que han estudiat la destrucció a la Franja de Gaza hi ha Corey i Jamon Van Den Hoek, dos científics experts en cartografia de danys, de la Universitat de la Ciutat de Nova York i de la Universitat Estatal d'Oregon.
Després d'haver cartografiat zones de guerra com la ciutat siriana d'Alep i la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, expliquen que els bombardejos sobre Gaza, per terra, mar i aire, de les Forces de Defensa d'Israel han causat més destrucció, en molt menys temps.
Ho afirmen després d'analitzar imatges del satèl·lit Copernicus Sentinel-1 i concloure que més de dues terceres parts de totes les estructures del nord de Gaza estan destruïdes, i també una quarta part dels edificis de l'àrea de Khan Yunis, al sud, on centenars de milers de gazians s'han desplaçat buscant seguretat.
Aquests edificis són desenes de milers d'habitatges, però també escoles, hospitals, mesquites, esglésies i botigues.
Més de 50 escoles danyades servien de refugi als civils desplaçats, que ja són més de la meitat dels 2,2 milions de gazians.
Més destrucció que a l'Alemanya nazi i a l'Iraq
També ha estudiat la devastació de Gaza Rober Pape, historiador militar nord-americà, que recorda que els bombardejos de les principals ciutats de l'Alemanya nazi duts a terme pels aliats entre 1942 i 1945 van destruir el 10% dels edificis del país.
La comparació és molt il·lustradora: en poc més de dos mesos, l'ofensiva israeliana ja ha destruït el 33% dels edificis de Gaza.
També va durar tres anys l'ofensiva de la coalició internacional liderada pels Estats Units per derrotar Estat Islàmic a l'Iraq. En aquest temps es van fer gairebé 15.000 atacs, segons Airways, un grup independent amb seu a Londres que fa el seguiment de conflictes bèl·lics. Només des del 7 d'octubre, l'exèrcit israelià ja ha fet 22.000 atacs sobre Gaza.
Bombes que converteixen la terra en líquid
A banda de fer molts més atacs, l'exèrcit d'Israel també ha utilitzat bombes molt més destructores, de 450 i 900 quilos.
Així ho demostren els estudis realitzats amb restes d'explosions, imatges de satèl·lit i vídeos publicats a les xarxes.
Imatges que mostren cràters de més de 12 metres de diàmetre, causades per bombes quatre vegades més potents que les utilitzades pels Estats Units a la ciutat iraquiana de Mossul quan perseguia a Estat Islàmic.
Projectils massius capaços de matar o ferir persones a més de 300 metres i que signifiquen la mort instantània per a qualsevol persona situada a uns 30 metres.
Com les bombes JDAM (sigles en anglès de Munició conjunta d'atac directe), guiades amb precisió, que "converteixen la terra en líquid", segons Marc Garlasco, antic analista del Pentàgon i investigador de crims de guerra per a l'ONU.
El 31 d'octubre, una bomba de 900 quilos llançada sobre el camp de refugiats de Jabalia va matar més de 100 civils, segons els experts.
En aquest cas, Israel va utilitzar bombes SPICE (sigles en anglès d'intel·ligent, impacte precís, rendible), guiades amb GPS. Estan fabricades per Israel, però una investigació del diari The New York Times va revelar que té components fabricats als Estats Units.
Cal recordar que el dret humanitari internacional prohibeix els bombardejos indiscriminats.
En declaracions a la CNN, que ha analitzat el grau de destrucció a Gaza amb imatges de satèl·lit i amb l'ajuda d'Intel·ligència Artificial, Garlasco assegura que "cal recular fins a la guerra del Vietnam per poder fer una comparació" i que "fins i tot en les dues guerres de l'Iraq [la destrucció] no va ser mai tan densa".
Atacs a zones segures
Aquest divendres, d'altra banda, el diari The New York Times publica el resultat d'una investigació pròpia, elaborada a partir de l'anàlisi d'imatges de satèl·lit, que assegura que "durant les sis primeres setmanes de guerra a Gaza, Israel va utilitzar habitualment una de les seves bombes més grans i destructives en zones que havia designat com a segures per als civils".
- ARXIVAT A:
- Estats Units Israel Guerra a Gaza