Els canvis al Codi Civil reforcen els drets de les persones amb discapacitat (Pexels)

Més autonomia a les persones amb discapacitat: quins canvis preveu la reforma del Codi Civil

La reforma del Codi Civil que ha aprovat el govern elimina la tutela i crea la figura de l'assistent perquè les persones interessades puguin prendre decisions amb el mínim suport extern necessari
Redacció Actualitzat

El govern ha aprovat la reforma del Codi Civil que reforçarà els drets de les persones amb discapacitat. Amb els canvis, s'elimina la tutela per als majors d'edat, que podran prendre decisions amb el mínim suport extern necessari, segons les seves necessitats i voluntat.

El projecte de llei adapta el Codi Civil català a la Convenció de Nova York del 2006, que planteja substituir la incapacitació i les figures de tutela i curatela per un procediment més respectuós basat en les voluntats i preferències de la persona amb discapacitat.

La principal novetat és la creació de la figura de l'assistent, que respecta l'autonomia de la persona interessada perquè prengui decisions amb ajuda i, només en casos residuals, es permeti que l'assistent pugui actuar en nom seu. 

La portaveu del govern, Sílvia Paneque, ha apuntat que la reforma pot afectar unes 10.000 persones i els seus entorns familiars. Els canvis marquen diferència amb el Codi Civil espanyol, que encara manté la figura de la curatela i la tutela per als majors d'edat. 
 

Diferents tipus de suports regulats

El projecte de llei que ha aprovat el govern regula els suports que s'ofereixen a les persones majors d'edat perquè puguin actuar en l'àmbit personal i patrimonial quan hi hagi barreres que poden impedir o fer excessivament difícil actuar per si mateixa. 

Un dels casos són els suports no formalitzats. Es tracta de suports en l'àmbit familiar o comunitari basats en la confiança, com ara un fill que ajuda els pares amb la comptabilitat domèstica o per anar al metge. 

En canvi, els suports formals són els que es constitueixen per via legal formal. Com a novetat, i per agilitzar el procés, es permetrà que aquest suport es pugui constituir al notari com una alternativa a la via judicial.

També es regulen els suports preventius: aquell en què una persona designa algú perquè prengui decisions en nom seu en el futur quan no tingui capacitat per fer-ho, per exemple una persona malalta d'Alzheimer en fases inicials.

I el canvi més significatiu és l'assistència, que ajuda la persona a actuar amb efectes jurídics, tant en l'àmbit personal com patrimonial. Aquesta figura pot establir-se per resolució judicial o per escriptura pública.

Segons les necessitats de la persona, l'assistència podrà ser d'acompanyament, cooperació, representació o designació preventiva.
 

Les entitats demanen més recursos per aplicar els canvis

Representants de les entitats impulsores amb el president Illa i els consellers Espadaler i Martínez (Rubén Moreno)

Com a impulsores dels canvis, les entitats Dincat, Encaix i la Coordinadora Tutelar s'han reunit aquest dimarts amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, abans del consell executiu.

Celebren la reforma del Codi Civil, però reclamen que s'acompanyi de recursos econòmics i protocols per a cada situació. La presidenta d'Encaix, Victòria Monell, espera que aquest suport no faci curt:

"El gran repte de l'aplicació pràctica és que no ens quedem curts, perquè les persones quedin desprotegides, ni que ens passem de frenada perquè les persones no puguin prendre les seves pròpies decisions"

Per Monell, eliminar la incapacitació total permetrà que les persones amb discapacitat tinguin assistència per prendre decisions importants de la seva vida, fet que suposarà "un canvi de paradigma" en l'atenció a aquest col·lectiu.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut