Més de 1.000 casos d'assetjament escolar detectats aquest curs, un augment del 50%
Són dades de la Unitat d'Atenció als Alumnes en Situació de Violència, que en fa una valoració positiva pel fet que demostren una millora en la detecció i tolerància zero respecte a aquest tipus de casos
Aquest curs s'han detectat més de 1.000 casos d'assetjament escolar als centres educatius, una mitjana de 15 cada dia. Aquesta xifra representa un augment del 50% respecte del curs anterior, quan es van comunicar 680 casos de violència entre alumnes. Són dades de la USAV --la Unitat d'Atenció als Alumnes en Situació de Violència-- que es va posar en marxa el curs 2020-21.
La USAV està formada per un equip multidisciplinari de professionals que gestionen els casos i coordinen les accions necessàries per resoldre'ls seguint els protocols establerts.
Tota la comunitat educativa disposa d'un canal per denunciar les situacions de violència entre els alumnes, tant dins com fora de l'escola. És una aplicació que poden fer servir tant les víctimes com els testimonis d'aquests casos.
L'assetjament escolar és el tipus de violència que més casos ha acumulat aquest any, però n'hi ha d'altres que també van a l'alça, com la violència masclista entre alumnes i el maltractament, com es pot veure en aquesta taula:
Més casos gràcies a una millora en la detecció
Si sumem el total de casos de violència contra els alumnes comunicats durant el curs que acabem de tancar, l'augment és molt significatiu: del 80%. Aquest 2023-24 s'han tractat 2.707 expedients, mentre que el curs passat se'n van estudiar 1.500.
Anna Chillida, directora general de l'Alumnat, ho atribueix a una millora en la detecció i al fet que la unificació dels protocols en un de sol ha facilitat la feina als centres:
"Fem una valoració positiva d'aquest increment de les dades perquè significa que hi ha més conscienciació entre la comunitat educativa i una tolerància zero amb aquest tipus de violència."
Chillida afegeix que aquest curs, d'una forma molt intensa, han donat un missatge claríssim: "Al mínim indici, a la mínima sospita, cal obrir el cas."
Del total de violències detectades aquest curs, la directora general de l'Alumnat també destaca que s'han triplicat els casos recollits a l'anterior taula dins de la categoria "Altres". Aquí s'hi inclouen, per exemple, els robatoris dins de les escoles o els instituts, i les destrosses del mobiliari i material dels centres. Anna Chillida subratlla que també són "situacions de violència que s'han de treballar".
Quants casos acaben en denúncia?
No se'n tenen gaires dades. Però a finals de l'any passat va transcendir que dels 3.000 casos atesos l'any 2021, el 18% van acabar derivats als Mossos d'Esquadra o a la Fiscalia, i el 20% va passar a mans de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, la DGAIA.
A banda del protocol únic que ha aplicat la Unitat d'Atenció als Alumnes en Situació de Violència, el curs que ve s'acabarà d'implementar a tots els centres el REVA, el registre unificat de violències que permetrà millorar el seguiment dels casos.
- ARXIVAT A:
- Assetjament escolarEducació