
Recerca de supervivents contra rellotge pel terratrèmol a Myanmar, que demana ajuda humanitària
- TEMA:
- Àsia
El terratrèmol d'aquest divendres a Myanmar, l'antiga Birmània, ja ha causat la mort de més de 1.600 de persones, segons l'últim balanç oficial publicat aquest dissabte per la junta militar que governa el país, que parla de 1.644 morts i 3.408 ferits i 139 desapareguts.
El sisme, de magnitud 7,7 segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), va passar a les 12.50 hora local, les 6.20 a Catalunya, i va tenir quatre rèpliques, la primera de les quals de magnitud 6,4.


Amb l'epicentre a uns 17 quilòmetres de la població birmana de Mandalay, i a una profunditat de 10 quilòmetres, també ha afectat la veïna Tailàndia, on ha causat almenys 18 morts i un centenar de desapareguts, i s'ha percebut a la regió xinesa de Yunnan, que fa frontera amb Myanmar, i a l'Índia.
El pitjor terratrèmol en un segle
Aquest és el terratrèmol més potent dels últims cent anys a Myanmar, segons l'USGS, i el fet que l'hipocentre, el focus del sisme, sigui poc profund n'augmenta l'impacte. Així, per exemple, el 2016, un terratrèmol de magnitud 6,8 amb l'hipocentre a 85 quilòmetres de fondària va causar la mort de quatre persones.
L'abast de la destrucció va fer que poques hores després del terratrèmol, la junta militar demanés ajuda a la comunitat internacional, un gest molt poc habitual.
A més, la televisió estatal va demanar a la ciutadania que anés a donar sang per atendre els nombrosos ferits.
Aquest dissabte, el govern ha admès que s'han enfonsat "més de 2.600 edificis, entre els quals habitatges, esglésies, col·legis i pagodes".
En una primera avaluació dels danys, l'opositor Govern d'Unitat Nacional (NUG), a l'exili, eleva la xifra a 2.900 edificis, 30 carreteres i set ponts danyats pel terratrèmol.
Dificultats per a les operacions humanitàries
També ha informat del tancament dels aeroports de Mandalay i de Nay Pyi Taw, la capital, on el terratrèmol ha fet caure la torre de control.
Aquest fet obliga els equips d'emergència estrangers i els vols amb subministraments d'emergència, que ja estan començant a arribar a Myanmar, a aterrar a l'aeroport de Yangon, la capital comercial del país, a 500 quilòmetres al sud de la zona afectada pel terratrèmol.
A aquest fet cal afegir, segons ha denunciat l'ONU, els danys en carreteres i hospitals, que compliquen el desplegament de l'ajuda humanitària internacional.
"Els danys a l'autovia entre Yangon, Nay Pyi Taw i Mandalay, amb esquerdes i distorsions del ferm, obliguen a aturar la circulació", ha alertat l'Oficina per a la Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU (OCHA) en una declaració emesa aquest dissabte.
"Més gent al cementiri que a l'hospital"
Residents de Mandalay, la segona ciutat del país, amb 1,2 milions d'habitants, pròxima a l'epicentre, descriuen una situació en què els equips d'emergència estan desbordats per l'abast de la destrucció en els seus esforços per rescatar supervivents atrapats sota la runa dels edificis caiguts.
Sota les restes d'un bloc residencial de dotze plantes es calcula que hi pot haver 90 persones atrapades, segons la Creu Roja. Les sis plantes superiors descansen ara sobre el que queda de les sis plantes inferiors, que van quedar plegades l'una sobre de l'altra.
Els equips d'emergència, sense maquinària, miren de moure amb les mans els blocs de formigó i de metall que s'acumulen. No han parat de treballar en tota la nit, durant la qual han pogut rescatar un centenar de cossos.
"No hem dormit, més ajuda serà benvinguda", explica un integrant dels equips de rescat, abans d'afegir que falten braços i vehicles.
Aquest diumenge, un sol equip que treballa a Mandalay ha rescatat 30 cossos més.
"Els nostres equips es dediquen a treure cossos sense vida de la runa, bàsicament", explica un integrant dels equips d'emergència, abans d'afegir: "Portem més gent al cementiri que a l'hospital."
"No arriba cap ajuda"
"Necessitem ajuda, ens falta de tot", explica a l'agència AFP Thar Aye, un ciutadà de 68 anys, que es mostra molt trist per la situació creada pel terratrèmol. "Mai havia viscut res semblant", diu.
"Moltes persones estan atrapades, però no arriba cap ajuda, simplement perquè no hi ha efectius o equipament o vehicles", ha explicat a l'agència Reuters un veí de Mandalay que s'ha volgut mantenir en l'anonimat.
Supervivents de l'enfonsament han passat la nit al ras, sota d'uns arbres on durant el dia busquen l'ombra, amb les poques pertinences que han pogut arreplegar.
Trenta hores sota la runa
Entre tanta mort, un rescat: el de Phyu Lay Khaing, una dona de 30 anys que ha estat extreta amb vida de sota la runa d'un bloc residencial.
Havia quedat colgada sota l'edifici on vivia, anomenat Sky Villa, on ha passat 30 hores fins que l'han pogut treure.
Abans que la traslladessin a l'hospital, el seu marit, Ye Aung, ha pogu abraçar-la.
Ajuda internacional
Un equip de rescat de la Xina i subministraments procedents de l'Índia ja han arribat, mentre Rússia, Malàisia i Singapur estan preparant enviaments. L'Índia també ha anunciat l'enviament de 40 tones d'ajuda per mar.
El president de la Xina, Xi Jinping, ha parlat per telèfon amb el president de la junta militar birmana, el general Min Aung Hlaing, i ha anunciat l'enviament d'ajuda humanitària per valor de 13,77 milions de dòlars (12,72 milions d'euros), que inclou tendes de campanya, mantes i kits de primer auxilis.
Hong Kong envia un equip de 51 persones, dos gossos de rescat i 9 tones de material. Malàisia envia un contingent de 50 persones "per participar en operacions humanitàries i de socors".
Corea del Sud ha anunciat una partida inicial de 2 milions de dòlars (1,85 milions d'euros) en ajuda humanitària.
L'ASEAN, l'associació de deu països del sud-est asiàtic, entre els quals hi ha Myanmar, ha emès un comunicat en què expressa el seu suport a les tasques de socors i de recuperació.
Nova Zelanda ha anunciat la donació d'1,1 milions de dòlars (1 milió d'euros) al Comitè Internacional de la Creu Roja.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha posat en marxa el seu sistema de gestió d'emergències i ha mobilitzat el centre logístic que té a Dubai, als Emirats Àrabs.
Divendres, l'ONU va anunciar que mobilitzarà 5 milions de dòlars per donar suport a les operacions humanitàries. De moment, ha demanat a la comunitat internacional "ajuda urgent i consistent" en un "moment crític" per al país.
La Unió Europea mobilitzarà ajudes per valor de 2,5 milions d'euros.
Des dels Estats Units, i sense entrar en detalls, Donald Trump ha anunciat que ajudaran Myanmar.
Sobre el terreny, diverses ONG internacionals ja s'han posat en marxa.
El model predictiu de l'USGS calcula que el terratrèmol de Myanmar podria causar 10.000 víctimes mortals en aquest país, i uns danys econòmics superiors a la riquesa generada en un any.
La junta bombardeja zones rebels
Immers en el caos des del cop d'estat del febrer de 2021, que va fer fora el govern presidit per Aung San Suu Kyi, Myanmar no està preparat per fer front a una catàstrofe d'aquest abast, segons les agències humanitàries internacionals.
"Myanmar s'enfronta a una de les crisis mundials més complexes del món", assegura Trevor Clark, conseller d'emergències regionals d'UNICEF per a l'Asia-Pacífic, abans d'alertar: "L'impacte en els nens serà devastador".
A més, es dona la circumstància que Mandalay, la zona zero de la catàstrofe, acull nombrosos desplaçats interns, procedents d'altres regions birmanes.
Es dona la circumstància que, quatre anys més tard del cop, la junta militar encara no controla la totalitat del país i continua enfrontada a grups armats.
El NUG controla sobretot zones perifèriques del país, algunes de les quals formen part de les sis regions on el govern ha declarat l'emergència a causa del terratrèmol.
Aquest diumenge, el NUG ha denunciat que la devastació causada pel terratrèmol no ha impedit que el govern militar hagi tornat a bombardejar posicions rebels en llocs afectats, com Sagaing i Shan.
Cerca de supervivents a Tailàndia
A Bangkok, la capital tailandesa, els equips d'emergència també treballen contra rellotge per rescatar amb vida persones atrapades sota la runa d'un gratacel de 30 plantes que va caure quan hi estaven treballant unes 320 persones. Ara per ara s'ha confirmat la mort de deu obrers.
Treballen amb més efectius i més mitjans. Disposen de drons, mapes en 3D i detectors de calor. També excavadores i grues que, amb molt de compte, retiren blocs de formigó d'una pila de runa de vint metres d'altura.
Es pensa que hi pot haver unes 50 persones atrapades sota la runa.
"No sé el nombre exacte de persones atrapades. Les possibilitats de supervivència són difícils de predir, però encara hi ha esperança, perquè ahir els equips de rescat van aconseguir treure una persona amb vida", explica Tanes Weerasiti, president del Consell d'Enginyers de Tailàndia.
També que "els treballs de rescat han de ser ràpids", però que "utilitzar maquinària pesant per accelerar el procés podria posar en perill les persones que encara mostren signes de vida".
En total, a Bangkok, van caure tres edificis en construcció, i el governador, Chadchart Sittipunt, ha quantificat en 200 els edificis de la ciutat que caldrà inspeccionar per avaluar l'abast dels danys causats pel terratrèmol.