Un pacient surt de l'hotel Sarrià de Barcelona després de superar la Covid-19 (EFE/Alejandro García)

Més de 100.000 persones han superat a Espanya la Covid-19, que causa 331 noves morts

L'epidemiòleg Fernando Simón adverteix que "el més difícil" ve ara, amb les primeres mesures de desconfinament, que cal respectar

Juli Rodés AlmerActualitzat

331 persones han mort a Espanya en les últimes 24 hores a causa de la Covid-19, després que aquest diumenge, per primera vegada en més de cinc setmanes, la xifra fos inferior a 300.

En total, el coronavirus ja ha causat la mort de 23.521 persones.

D'altra banda, més de 100.000 persones ja han superat la malaltia: 100.875 en total, segons les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat.

En les últimes 24 hores han estat donades d'alta 2.143 persones. Les altes superen, per quart dia consecutiu, els nous contagis detectats amb les proves PCR, que han estat 1.831.

En total, els contagis confirmats per PCR són 209.465. La xifra total de casos detectats, sumant els casos detectats amb les PCR i els casos detectats amb les proves d'anticossos -la xifra que el Ministeri de Sanitat publicava fins al 23 d'abril- és més alta: de 236.199 persones contagiades, segons el recompte mundial que publica la Universitat Johns Hopkins, dels Estats Units.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, l'epidemiòleg Fernando Simón, que s'ha referit només a les dades relatives a les proves PCR, ha valorat que "les dades es mantenen en la línia descendent dels últimes dies" i que "l'evolució és molt favorable".

 

Per primera vegada, els representants de les forces de seguretat no han participat en la roda de premsa del comitè tècnic del coronavirus (EFE / La Moncloa)


Aquest dilluns, Simón ha comparegut acompanyat de Raquel Yotti, directora de l'Institut de Salut Carlos III, que ha donat detalls sobre l'estudi de seroprevalença que avui es comença a fer a tot Espanya.

Espanya arriba amb aquestes bones xifres al dia 45 de confinament i l'endemà que els nens de fins a 13 anys han pogut sortir de casa per primera vegada. Una sortida que en alguns casos s'ha fet sense respectar mesures com la distància de seguretat.

Simón s'ha mostrat "encantat de veure els nens amb seus pares pel carrer", però ha alertat que cal no abaixar la guàrdia. Ha insistit en la idea que ja ha exposat altres dies, que "el més difícil" és el que ve ara, amb les mesures que permenten un cert desconfinament, que, ha volgut remarcar, "no impliquen que ja podem fer tot allò que vulguem".

En aquest sentit, ha afegit:

"Cal fer un esforc per garantir la corresponsabilitat de tots en la implementació d'aquestes mesures".


Simón també ha recordat que "les mesures que es vagin aplicant per facilitar la vida de les persones dependran dels indicadors epidemiològics, de l'evolució de l'epidèmia". I ha alertat:

"Si l'evolució no va com ha d'anar, òbivament la fase de transició arribarà més tard o serà més lenta".


Si es confirma la tendència actual, descendent, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar dissabte que a partir de dissabte que ve es podrà sortir de casa per passejar o fer esport de manera individual.


Comença l'estudi de seroprevalència

Per poder acabar de decidir com es fa la desescalada serà clau l'estudi seroepidemiològic que es comença a fer aquest dilluns a tot Espanya.

L'objectiu és conèixer la incidència real de la Covid-19, segons ha explicat aquest dilluns Raquel Yotti, directora de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid.

Les proves es faran a 36.000 llars. Els participants potencials són 90.000 persones elegides, amb l'ajuda de l'Institut Nacional d'Estadística, per tenir una mostra representativa. Com que les proves es faran en tres onades, els resultats definitius no es tindran fins al juny o el juliol.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut