Julianne Moore i Kevin Bacon firmen el manifest contra la IA
Julianne Moore i Kevin Bacon firmen el manifest contra la IA

Més de 13.000 creadors contra la IA per l'ús d'obres sense permís: "És una amenaça injusta"

De Julianne Moore o Kevin Bacon a Kazuo Ishiguro: actors, músics i escriptors firmen un manifest que reclama respectar els drets d'autor i una regulació de les empreses d'intel·ligència artificial

Redacció/AgènciesActualitzat

La llista va creixent i ja són més de 13.000 els artistes internacionals que han firmat un manifest per denunciar que grans empreses d'intel·ligència artificial fan servir les seves obres per entrenar aquesta tecnologia sense el seu consentiment:

"L'ús sense llicència d'obres creatives per entrenar una intel·ligència artificial generativa és una amenaça important i injusta per a les persones que hi ha darrere d'aquestes obres i no s'ha de permetre."

Entre els firmants hi ha els músics Björn Ulvaeus (un dels integrants d'ABBA) i Thom Yorke (de Radiohead), els actors Julianne Moore i Kevin Bacon, l'escriptor James Patterson, la fotògrafa Lynn Goldsmith, el novel·lista William Boyd i el Premi Nobel Kazuo Ishiguro.

També s'hi han sumat associacions culturals i de la indústria creativa i audiovisual. La Societat General d'Autors i Editors (SGAE), que representa més de 130.000 creadors, anima a donar suport a la declaració.

A la llista hi ha el grup editorial Penguin Random House i els principals segells discogràfics, Sony, Universal i Warner, que van demandar les aplicacions de generació de música amb intel·ligència artificial Suno i Udio.
 

Un "moment crític" per als creadors

L'impulsor de la iniciativa és el compositor britànic Ed Newton-Rex, que va ser executiu d'una companyia d'intel·ligència artificial. Denuncia que les empreses es gastin grans quantitats en personal o computació, però vulguin obtenir les dades de forma gratuïta.

El manifest assegura que "moltes empreses d'IA generativa es capaciten en la feina dels creadors sense llicència per fer-ho". Per això, assenyala les diverses demandes en curs que hi ha als Estats Units i considera que s'està en un "moment crític" per als creadors de tot el món.

Per tot plegat, l'escrit demana que es respectin els drets d'autor i reclama amb urgència una regulació de les empreses d'intel·ligència artificial. 

El Comitè de Compositors britànic, que ha firmat la declaració, ha exigit que hi hagi "un consentiment explícit" dels compositors abans que s'utilitzi la música per entrenar la IA, i que la feina sigui compensada "de manera justa".
 

 

ARXIVAT A:
MúsicaIntel·ligència artificial
Anar al contingut