Més de 20.000 morts a Turquia i Síria, on l'esperança de trobar supervivents s'esvaeix
- TEMA:
- Turquia
El quart dia dels terratrèmols encara hi ha moltes poblacions de Turquia i de Síria on no ha arribat l'ajuda humanitària ni els equips de rescat per treure gent atrapada sota la runa.
Els cossos sense vida que s'han trobat ja són més de 20.000, una xifra que supera les víctimes mortals que va provocar el terratrèmol del 1999 a Izmit, a prop d'Istanbul, i que va ser el més mortífer al país des del del 1939 a Erzincan, en què van morir més de 30.000 persones.
De les persones mortes, segons les últimes dades, 17.134 són a Turquia i 3.317 a Síria.
El balanç de ferits és d'uns 68.000, la majoria a Turquia, mentre la complicada situació política a Síria dificulta encara més la gestió de la tragèdia.
Amb les nits més fredes de l'hivern a la regió, els supervivents han passat la tercera nit en unes condicions molt precàries, dormint al ras, al voltant de fogueres o a dins dels cotxes.
72 hores després del terratrèmol
I molts continuen voltant per les muntanyes de runa, amb l'esperança de trobar amb vida els familiars que hi han quedat atrapats.
Una esperança que s'esvaeix cada hora que passa, perquè 72 hores després d'un terratrèmol és quan ja es converteix en una excepció trobar supervivents.
Així, cada vegada més el que es treu de sota la runa són sobretot cadàvers, que s'acumulen a les funeràries, totalment desbordades.
Troben un home i la filla sota 5 metres de runa
Malgrat tot, molts equips vinguts de l'estranger continuen buscant entre els edificis ensorrats, com l'ONG valenciana Intervenció, Ajuda i Emergències, que està treballant a Adiyaman, a Turquia.
Aquest dimecres a la nit, aquest equip, format per 13 persones, ha aconseguit rescatar un home i la seva filla de 12 anys que estaven sepultats sota 5 metres de runa:
Moisés Belloch, president d'aquesta ONG, ha celebrat haver rescatat 3 persones fins ara, però ha admès que el més habitual és haver d'anunciar que han trobat cadàvers:
"Hi ha moments durs en què has de dir a la família que les persones que has localitzat estan mortes. Desgraciadament, són les notícies que més donem."
Belloch ho ha explicat aquest dijous per telèfon al canal 324, i ha afegit que cada 12 hores que passen, la possibilitat de trobar persones vives es redueix a la meitat.
No se sap quants desapareguts hi ha, però poden ser desenes de milers
Mentrestant, no està clar quants desapareguts hi ha i quants són morts sota la runa, tot i que comença a haver-hi estimacions que són esfereïdores, perquè parlen de desenes de milers de persones.
Una de molt preocupant és la que ha donat Oygun Ahmet Ercan, geofísic i expert en terratrèmols, que calcula que en els milers d'edificis ensorrats a Turquia hi vivien unes 200.000 persones, i la majoria podrien haver mort:
"El nombre de persones que s'han rescatat vives és d'unes 8.000, i no hi ha garanties, però si els càlculs són correctes, hi ha 192.000 persones sota els edificis."
Ahmet Ercan no ha aclarit si les més de 50.000 persones ferides i, per tant, vives, estarien dins de la xifra dels 200.000, però malgrat tot són previsions que fan marejar només de pensar-les.
Aquest expert creu que a hores d'ara les autoritats ja haurien de tenir una llista amb els noms i les dades de totes les persones que vivien a cada edifici.
També ha assegurat que bona part dels 37.000 milions de dòlars recaptats per pal·liar els efectes del terratrèmol del 1999 a prop d'Istanbul s'han gastat en autopistes, i no en prevenció de terratrèmols futurs.
Crítiques al govern d'Erdogan
Precisament, cada vegada hi ha més crítiques al govern de Turquia: els ciutadans lamenten la falta d'equipaments i de recursos per rescatar els supervivents.
El president del país, Recep Tayyip Erdogan, ha reconegut que fins ara la resposta ha fallat, però s'ha mostrat optimista de cara als pròxims dies.
No ha dit res, però, de les acusacions d'haver permès els últims anys la construcció d'edificis de baixa qualitat a canvi d'un impost per evitar complir la legislació vigent, pensada precisament per fer front als terratrèmols.
El motiu és que molts dels edificis que s'han ensorrat pels terratrèmols eren de construcció recent, mentre que molts altres de construïts anteriorment han resistit.
Primer comboi internacional a les zones rebels de Síria
A l'altra banda de la frontera, a Síria, la situació és encara més complicada: la regió, ja devastada per 12 anys de guerra, s'ha quedat a les fosques perquè depenia de l'electricitat turca, i els hospitals aguanten com poden amb generadors.
El primer comboi amb ajuda humanitària procedent de l'exterior hi ha arribat aquest dijous a mig matí, quatre dies després dels terratrèmols.
Aquest comboi, de 6 camions enviats per l'ONU amb tendes de campanya i productes de neteja, ha arribat a la província d'Idllib des de Turquia pel pas fronterer de Bab al-Hawa.
Segons ha explicat un oficial d'aquest pas fronterer a l'agència France Presse, és un comboi que ja estava previst que hi arribés abans dels terratrèmols de dilluns.
Mentrestant, els Cascos Blancs, organització que actua des de fa anys en aquestes zones rebels de Síria, continuen buscant supervivents malgrat totes les dificultats logístiques.
Aquest dimecres han treballat al poble d'Armanaz, a l'est d'Alep, a la regió d'Idlib, amb l'ajuda d'excavadores i encara amb l'esperança de trobar gent viva:
"Els cors bateguen... esperant ajuda sota de la runa."