Més de 30 empleats de l'Hospital de Cerdanya que viuen a la Catalunya del Nord, abocats a pagar impostos als dos estats
ACN Puigcerdà - Fins a 32 empleats de l'Hospital de Cerdanya de nacionalitat espanyola i que viuen a l'Alta Cerdanya, a la Catalunya del Nord, afirmen que es veuen abocats a haver de pagar impostos a Espanya i França. Així, denuncien que tot i que la governança de l'equipament sanitari recau en una Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) -en què Catalunya participa en un 60% i França en un 40%-, no se'ls està tenint en compte la condició de treballadors transfronterers. Això implica que, a banda de pagar cada any a la hisenda francesa, l'Agència Tributària els reclama un 19% del sou per l'Impost de la Renda per a No Residents (IRNR). Els primers requeriments els van arribar l'any passat i estan pagant els dels exercicis 2019 i 2020.
Els empleats han donat a conèixer els fets a través d'una carta i alerten que la xifra d'afectats pot arribar a 80 dels 270 treballadors de l'hospital. En aquest sentit, asseguren que Hisenda no accepta les seves al·legacions perquè considera que treballen per una entitat que forma part del sistema sanitari català, obviant que aquesta també compta amb participació de les institucions franceses.
Els empleats, segons han expressat, senten que estan patint un "assetjament" per part de l'Agència Tributària i denuncien que se'ls obligui a fer front a una doble imposició, quan el conveni entre Espanya i França estableix que els treballadors transfronterers només han de liquidar els impostos a l'estat en què resideixen. A més, lamenten que se'ls estiguin aplicant interessos en els pagaments.
Per tot plegat, demanen que s'estableixi una via de "diàleg" entre les hisendes de tots dos estats per corregir aquesta situació. També alerten que "el fet de tributar i pagar per un mateix sou dos impostos a dos països diferents, pot derivar, en poc temps, amb la mort de l'hospital", ja que, segons afegeixen, "es fa insostenible continuar vivint a la Cerdanya" i fer front a les despeses d'habitatge i alimentació, entre d'altres. "Si nosaltres marxem, quedaran pocs treballadors per a tirar endavant l'Hospital de Cerdanya. No és una amenaça, és un fet", conclouen.
El model de gestió de l'Hospital de Cerdanya és únic a Europa, ja que l'equipament dona servei a una població de 32.000 persones, repartides entre 53 municipis de la Baixa i l'Alta Cerdanya i el Capcir. El projecte es va idear fa més de dues dècades i el centre va obrir portes ara fa deu anys.