Més de 300 nenes segrestades en un assalt d'un grup armat en una escola de Nigèria
- TEMA:
- Jihadisme
Al nord-est de Nigèria, 317 nenes han estat segrestades en una escola pública femenina de secundària, a la ciutat de Janjege, a l'estat de Zamfara. Homes armats han assaltat el centre de matinada i se les han emportat a peu i amb vehicles, segons ha informat el comissionat de Seguretat i Afers Interns de Zamfara:
"Hem rebut un informe sobre el segrest de les alumnes a Jangebe, però encara no podem confirmar el nombre exacte de noies segrestades"
La policia nigeriana assegura que ha començat a buscar les noies, mentre encara cap grup armat ha estat identificat ni ha reclamat l'autoria de l'atac. Aquest tipus de grups han proliferat a la zona els darrers anys, on els segrestos escolars s'han tornat endèmics. Algunes veus crítiques culpen al pagament de rescats per part del govern, que ho nega.
El Fons de les Nacions Unides per a la Infància s'ha mostrat indignat pel nou segrest massiu, a través de Peter Hawkins, representant d'UNICEF a Nigèria:
"Estem enfadats i entristits davant un altre atac brutal contra els escolars a Nigèria"
Més segrestos massius a escolars
En les últimes setmanes i mesos s'han produït altres segrestos massius a Nigèria, el país més poblat de l'Àfrica. Divendres passat uns segrestadors van alliberar 53 persones capturades mentre viatjaven en autobús, la majoria dones i infants, a Minna.
Dos dies abans havien segrestat 42 persones, 27 eren estudiants, en una escola a Kagara. Els ostatges encara no han estat alliberats.
Al desembre, desenes d'homes armats van segrestar 344 escolars de la ciutat de Kankara, a l'estat de Katsina. Van ser alliberats sis dies després i van ser rebuts per membres del govern, que va negar haver pagat cap rescat. En aquella ocasió, Boko Haram, la branca d'Estat Islàmic a l'Àfrica Occidental, havia reivindicat el segrest massiu.
Un mes abans, al novembre, més d'un centenar d'agricultors van ser decapitats en un altre atac reivindicat per Boko Haram.
El 2018, Boko Haram també va segrestar més d'un centenar d'escolars de la ciutat de Dapchi. Tots els menors van ser alliberats, menys una noia cristiana que s'ha negat a convertir-se a l'islam. Les Nacions Unides asseguren que es va pagar un rescat.
Bring Back Our Girls
El segrest més mediàtic va ser el 2014, quan el grup islamista Boko Haram va segrestar 276 nenes de l'escola de la ciutat de Chibok, a l'estat de Borno. El cas va indignar l'opinió internacional, després que personalitats de diferents àmbits, com l'exprimera dama dels Estats Units, Michelle Obama, engeguessin la campanya "Bring Back Our Girls", Torneu-nos les nostres noies, per demanar el seu alliberament. Una gran part dels ostatges han estat alliberades a través de rescats o per l'exèrcit, però un centenar de noies continuen desaparegudes.
Delinqüents armats
Actualment, però, els segrestos massius de Nigèria es vinculen a grups de delinqüents armats, que haurien assassinat centenars de persones han mort al nord-est del país, on bandes criminals porten a terme robatoris i segrestos.
Amb el segrest d'aquest divendres es posa a prova la remodelació de la cúpula militar que a principi de febrer va ordenar el president del país, Muhammadu Buhari, per intentar recuperar el control de la zona, d'on ell mateix prové, i que es troba envaïda per forces insurgents. El govern de Nigèria també està immers en una lluita per contenir les insurgències islamistes al nord-est del país i la violència comunitària pels drets de pasturatge als estats centrals del país.