La marxa de manifestants a punt d'arribar a Jerusalem (Reuters/Ronen Zvulun)

Més de 300.000 persones marxen a Israel contra la reforma judicial de Netanyahu

El Parlament israelià debat aquesta setmana la primera de les lleis d'una reforma que limitarà el poder dels jutges i que, segons els seus detractors, ataca la divisió de poders
Redacció Actualitzat
TEMA:
Israel

Les multitudinàries protestes a Israel contra la reforma judicial que impulsa el govern de Benjamin Netanyahu no s'aturen.

Aquest dissabte, desenes de milers de manifestants han arribat a Jerusalem en una marxa a peu que va començar fa quatre dies a Tel-Aviv. Acamparan davant el Parlament israelià per intentar evitar l'aprovació imminent de la primera llei d'una controvertida reforma judicial que, segons denuncien, ataca la divisió de poders i acabarà amb la independència dels jutges.

Unes 200.000 persones s'han congregat a la plaça de la Democràcia de Tel-Aviv, epicentre de les protestes contra la reforma judicial els últims set mesos. A Jerusalem han estat uns 90.000 els manifestants que han protestat davant de la Knesset, el parlament del país. A altres ciutats com Haifa o Netanya també hi ha hagut protestes.

Centenars de tendes de campanya acullen els manifestants contra la reforma judicial davant la Knesset (Reuters/Ilan Rosenberg)

Els manifestants criden consignes contra la reforma judicial i contra "el dictador Netanyahu", a qui acusen d'impulsar una regressió democràtica i un canvi de règim a Israel.

Milers de persones volen acampar al parc Saker de Jerusalem i passar la nit davant la seu del parlament del país i quedar-s'hi fins que els diputats votin limitar les competències del Tribunal Suprem i el seu control sobre el poder legislatiu. El debat es farà a diumenge a la tarda i està previst que es voti dilluns o dimarts.

Al parlament d'Israel hi ha una majoria clara dels partits de dreta, ultranacionalistes i ultraortodoxos, obertament favorables a la reforma judicial per limitar el poder dels jutges.

El descontentament pels plans del govern s'escampa també per l'exèrcit. Ja són més de 10.000 els reservistes que han anunciat que no s'incorporaran als entrenaments voluntaris si la reforma judicial tira endavant. En la mateixa línia, més de 1.100 pilots, reservistes i en actiu de la Força Aèria, asseguren que no es presentaran quan els convoquin a sessions d'entrenament fins que el Parlament no aturi la reforma. Antics representants de la cúpula militar i dels serveis d'intel·ligència han enviat una carta a Netanyahu on manifesten el seu suport a l'aturada dels reservistes. 

El descontentament contra la reforma judicial que impulsa Netanyahu s'escampa entre l'exèrcit i els reservistes (Reuters/Ronen Zvulun)
ARXIVAT A:
Israel
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut