Més de 320.000 interins ja tenen plaça fixa a les diferents administracions públiques
El ministre de Transformació Digital i Funció Pública ha avançat que, amb la conversió de 321.776 feines temporals en fixes, el govern espanyol ja ha complert amb el que s'havia compromès amb Europa
El compromís amb Brussel·les era estabilitzar abans del 31 de desembre del 2024 300.000 places que ocupaven interins en les diferents administracions: la de l'Estat, les autonòmiques i l'administració local. Segons ha explicat aquest dimecres a la comissió del Congrés de Diputats el ministre de Transformació Digital i Funció Pública, Óscar López, en total s'han transformat fins ara 321.776 places temporals en fixes, gràcies a l'esforç que han fet, sobretot les diferents comunitats autònomes.
El procés d'estabilització s'ha fet segons la llei que va entrar en vigor l'any 2022 amb l'objectiu de reduir la temporalitat en el sector públic que en alguns sectors més que doblava la que hi havia al sector privat. La norma, que era coneguda com la "llei Iceta", volia reduir fins al 8% la temporalitat estructural que tenien les administracions públiques. "Mai s'havia fet tant en tan poc temps", ha dit el ministre.
Un procés "a mida" per fer fixos els interins
La llei preveia un procés d'estabilització més àgil i més fàcil per als que, durant anys, havien estat vinculats a les diferents administracions, sovint encadenant contractes temporals. Això va fer que un percentatge d'interins pogués accedir a un contracte fix només pels mèrits demostrats.
D'altres van haver de passar una oposició amb temari reduït, però on també els mèrits representaven un bon percentatge de la nota. Després encara hi havia una tercera oportunitat per aconseguir la plaça, una oposició amb tot el temari.
Gran part de l'estabilització ha beneficiat docents i personal sanitari: són els dos sectors públics on es concentrava gran part de la temporalitat i els contractes d'interins. Com que són serveis transferits a les comunitats autònomes, són, per tant, les que han fet un esforç més gran.
Per això, Óscar López ha destacat que han ajudat a assolir un repte que, segons les seves paraules, "no era fàcil, però que s'ha aconseguit amb la coordinació de l'Estat, de la mà dels sindicats i amb les comunitats autònomes que han convocat les places que els corresponien".
A Catalunya, pendents encara dels sanitaris
Els treballadors de l'ICS encara estan tancant els diferents processos d'estabilització del personal interí. Quan s'acabin totes les proves, aquest mes de desembre, es calcula que prop de 9.000 treballadors temporals de Sanitat hauran passat a tenir un contracte indefinit.
Són els que han patit les retallades dels pressupostos i el fet que no es creessin places. Això va obligar hospitals i centres de salut a cobrir molts dels llocs que es necessitaven amb interins.
Entre el personal d'Administració i d'Ensenyament, uns 21.000 han passat de ser interins a fixos per mèrits. I uns 15.000 més, gràcies al procés d'oposicions extraordinari.
L'administració catalana tenia com a objectiu final arribar a convertir 60.000 llocs de treball temporals en fixes. De moment, la temporalitat estructural dels treballadors públics s'ha reduït a poc més del 6%.