Més de 40 brots de Covid-19 a Espanya des del final de l'estat d'alarma
A Catalunya, l'atenció se centra especialment en tres focus, tots a Lleida. Un és a la residència de gent gran Castrillón, a la capital del Segrià; l'altre afecta temporers de diversos municipis i el tercer és a la Vall d'Aran
Des del final de l'estat d'alarma, el dissabte passat, s'han localitzat més de 40 brots a Espanya. Però n'hi ha una dotzena, encara actius, que preocupen especialment perquè afecten hospitals i residències, treballadors de les indústries de la carn i la fruita i en dos centres d'acollida de migrants.
Al País Basc i a Galícia, també s'han detectat petits grups de contagi en nuclis familiars.
El Ministeri de Sanitat assegura que ara es té més capacitat per detectar els brots, que actualment tots estan sota control, sense que hi hagi transmissió comunitària.
Hi ha tres focus on la preocupació és encara més gran.
Als magatzems de fruita de Saidí, al Baix Cinca, i al centre d'acollida de la Creu Roja de Màlaga. Són casos on el nombre d'afectats és molt alt: 165 a l'Aragó i 89 a Màlaga.
També és preocupant el brot a Càceres. En aquest cas, perquè no s'ha pogut localitzar la persona que va originar el contagi.
Tres focus a Catalunya, a Lleida
A Catalunya, l'atenció se centra en tres focus, tots a Lleida. Un és a la residència de gent gran Castrillón, a la capital, que comptabilitza 18 contagis, 5 d'ells són treballadors. Hi ha el risc afegit de barrejar-se amb el focus d'Osca, per la proximitat i la mobilitat entre les poblacions.
L'altre focus engloba els casos que afecten temporers a diversos municipis: 75 persones estan aïllades, amb una trentena de positius.
El tercer cas és el de la Vall d'Aran amb almenys cinc persones positives després de participar en una barbacoa.
Pere Godoy, president de la Societat Espanyola d'Epidemiologia:
"A nivell de transmissió estem en situació que no és dolenta, però n'hi ha a tots els territoris i totes les comunitats. No ens comportem com a persones susceptibles."
El president de la Generalitat i la consellera de Salut s'han mostrat preocupats per aquests brots i demanen prudència.
Quim Torra, president de la Generalitat:
"No ens tremolarà el pols per qualsevol decisió que s'hagi de prendre. El govern de la Generalitat posa al davant de tot la salut i la vida de les persones."
Alba Vergés, consellera de Salut:
"Si el risc sempre hi és. I per tant aquesta mobilitat l'hem d'anar vigilant i vetllant. De brots, n'anirem tenint; el tema és que tinguem la capacitat de gestionar-los, de detectar els casos al més aviat possible, d'aïllar les persones, de quarantena els contactes, i aleshores el que haurem de vigilar és si arriba una segona onada, que això és el què estem preparant tot el sistema. La probabilitat més alta és que sigui cap a la tardor. Però això no és una certesa absoluta. I per tant, nosaltres hem d'estar a punt i hem de procurar que les persones es moguin el mínim possible perquè això garanteix que no hi hagi transmissió."
Aquest divendres, el Ministeri de Sanitat ha notificat 191 contagis nous i 8 morts, cap d'ells a Catalunya. Xifres que demostren que el virus segueix circulant i no es pot abaixar la guàrdia. Els experts no descarten que, si hi ha brots descontrolats, es puguin fer confinaments acotats.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus