Més de 500 pobles units contra el despoblament: què reclamen?
L'últim gran moviment que s'ha creat per lluitar contra el despoblament és Eines pel Repoblament Rural, un grup d'alcaldes de tots els colors polítics i comarques
La gran majoria dels pobles petits de Catalunya s'han unit per lluitar contra el despoblament que els afecta.
El grup d'Eines de Repoblament Rural (ERR) va néixer el 23 de juny de l'any passat. Ens ho explica l'alcalde de Montgai, a la Noguera, Jaume Gilabert. "Hem passat de quatre alcaldes que el vam fundar a 506 a tot Catalunya i representem pràcticament totes les comarques", afegeix.
"El grup està destinat a municipis de menys de 2.000 habitants perquè considerem que són els que pateixen més el tema de la ruralitat. Ja acollim el 90% dels municipis d'aquestes dimensions que hi ha al país."
Volen un estatut per als pobles petits
Eines de Repoblament Rural reivindica un estatut del món rural. L'alcalde de Sant Guim de Freixenet (Segarra), Francesc Lluch, ho justifica així:
"Avui en dia a Catalunya les obligacions que té qualsevol ajuntament, sigui d'un municipi de 200 habitants o d'una ciutat gran, són les mateixes i, en canvi, als pobles petits els mitjans que hi ha per complir amb aquestes obligacions són molt justos."
És per això que defensa que "hi hauria d'haver una llei adaptada als municipis petits".
L'alcalde de Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà), Xavier Camps, afegeix que "qualsevol que faci una normativa, una llei o una subvenció ha de tenir en compte que a qui vulgui viure als pobles petits se li han de donar les mateixes oportunitats que a qui ho vulgui fer a la ciutat o en un poble més gran".
Per l'alcalde de Montgai també és molt important que es respecti l'autonomia municipal. "Que se'ns permeti decidir per nosaltres mateixos", reclama. Jaume Gilabert posa l'exemple de la problemàtica de l'habitatge:
"Als nostres pobles tenim molts habitatges, però són habitatges que en realitat no es poden fer servir perquè estan en mal estat i no es poden llogar ni vendre."
Per aquest motiu, demana que "s'obri la possibilitat que puguem decidir on es pot edificar i on no als nostres pobles".
Població envellida i pocs serveis
Els pobles petits de Catalunya també reclamen més serveis i millors. L'alcalde de Gratallops (Priorat), Xavier Gràcia Joanpere, es queixa que tenen molts dèficits d'infraestructures, transports, sanitaris o noves tecnologies.
"Falta buscar aquests actius perquè la gent pugui veure que anar a viure a un entorn rural és una bona opció sempre que tingui uns mínims. Però aquests mínims ens costen molt d'obtenir."
L'alcalde d'Esponellà (Pla de l'Estany), David Juan, ho té clar: "Necessitem que, si la gent vol venir i vol gaudir d'aquests pobles rurals, els serveis hi han de ser sempre i hi ha d'haver gent vivint-hi sempre."
La pobra oferta de serveis que, segons denuncien, hi ha als seus pobles provoca que, amb l'afegit de la falta d'oportunitats de feina, molta gent en edat de treballar marxi i, en conseqüència, la població s'envelleixi. L'alcaldessa de la Vilella Baixa (Priorat), Marta Camp, destaca que la població cada vegada està més envellida: "Tenim moltíssima gent gran i molt pocs serveis per a aquesta gent gran."
No volen seguir els passos de l'Espanya Buidada
Els més de 500 pobles que s'han unit per lluitar contra el despoblament no tenen previst seguir els passos de l'Espanya Buidada. Segons un dels seus impulsors, l'alcalde de Montgai, "no tenim cap interès a convertir-nos en una plataforma electoral, de cap de les maneres". I conclou:
"Estem convençuts que el govern de Catalunya ens farà cas i abans d'acabar l'any hi haurà l'estatut que reclamem per als municipis rurals perquè els protegeixi."
- ARXIVAT A:
- Despoblament