Manifestació amb més de 6.000 docents per revertir retallades i contra l'avançament de curs

Segons el Departament d'Educació, el seguiment de la vaga ha estat del 7,7%
Redacció Actualitzat

Mestres i professors estan cridats a dos dies de vaga. Estan convocats pel sindicat USTEC i surten al carrer després de la manca d'acord amb el departament dirigit per Josep González Cambray.

Asseguren que ho fan per reclamar que es reverteixin definitivament les retallades fetes fa una dècada als serveis públics. Al setembre, sindicats i Educació van arribar a un acord que va permetre desconvocar les vagues en l'inici del curs i que incloïa la contractació de més de 3.500 docents a partir d'aquest segon trimestre, per recuperar una hora de coordinació.

El sector educatiu no s'asseu amb el departament des de la setmana passada i encara no tenen prevista una nova data per fer-ho. La proposta d'Educació plantejada en l'última reunió consistia a reduir dues hores lectives per als professionals majors de 55 anys el curs que ve, recuperar el primer complement salarial als sis anys i l'equiparació salarial de tot el professorat d'FP.

Amb això, segons el departament, es posa fi --o es fixa la fi al calendari-- a totes les retallades de l'última dècada. Els sindicats reclamen, però, anar més enllà amb un pacte d'estabilització de tots els interins i amb la inversió del 6% del PIB en Educació --com marca la LEC--.

També amb la negociació de l'avançament del calendari escolar. Entre altres coses, volen que es dediqui el juliol a la formació, que és voluntària, en comptes de tenir l'obligatorietat d'anar als centres. Per al departament, aquest punt és irrenunciable perquè asseguren que començar el curs abans beneficia l'alumnat.

Els representants sindicals encapçalen la manifestació (ACN/Norma Vidal)

"Hem fet tots els possibles per evitar aquesta vaga", ha afirmat el conseller Gonzàlez-Cambray en la sessió de control al govern, aquest dimecres al Parlament. "Des del Departament d'Educació hem revertit la gran majoria de retallades que encara teníem al sistema educatiu català. De fet, queden dos serrells i ja hem fet la proposta als representants dels treballadors per revertir-los durant els anys 23 i 24", ha afegit.
 

La vaga té un seguiment del 7,7%, segons Educació

Segons el departament d'Educació, en aquesta primera jornada el seguiment ha estat del 7,7%.

La manifestació de docents ha arrencat a la plaça de Sant Jaume, davant de la Generalitat, i s'ha dirigit fins al Parlament.

En una primera valoració, la Guàrdia Urbana ha parlat de 3.000 manifestants a la plaça de Sant Jaume, una xifra que més tard ha augmentat fins a 6.500 manifestants. Els sindicats eleven la xifra fins a les 10.000 persones

Davant la cambra catalana, diputats de la CUP s'han sumat a la protesta.

Es dona la circumstància que a la manifestació de docents també hi han participat professionals de la salut. Són els que responen a la convocatòria de la Mesa Sindical de Sanitat, que va sumar-se a les jornades de vaga convocades per Metges de Catalunya, però s'ha manifestat a banda, com també ho han fet aquest dimecres els taxistes.

Segons ha informat Educació, les dades de vaga facilitades pel departament reflecteixen el percentatge de totes les persones que han comunicat a la direcció del centre educatiu que durant la jornada han exercit el seu dret de vaga i amb aquesta finalitat es registra, mitjançant una aplicació informàtica, per poder-ho reflectir a les seves nòmines.

També ha facilitat les dades de seguiment per serveis territorials. Així, per ordre de major a menor, als centres que depenen del Consorci d'Educació de Barcelona el seguiment és del 13,11%; al Baix Llobregat és del 9,64%; al Vallès Oriental, del 9,59%; al Maresme i al Vallès Oriental, del 7,30%; a Tarragona, del 5,88%; Terres de l'Ebre, del 5,87%; a la Catalunya Central, del 5,56%; a Girona, del 3,36%; i a Lleida, del 3,26%.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut