Més de 5.000 estudiants es queden sense plaça pública a FP després de la repesca
S'ha augmentat un 17,6% l'oferta pública en dos cursos, però també ha pujat la demanda i això està beneficiant els centres privats
El Departament d'Educació ha adjudicat aquest dimecres 10.372 places públiques més de formació professional entre les 19.600 persones que s'havien presentat a la repesca extraordinària de setembre.
Els més de 10.000 afortunats es poden matricular des d'aquest dijous fins dilluns i podran començar ara el curs, quinze dies després que arrenqués, el 12 de setembre.
Del total d'aspirants que complien els requisits, s'han fet 10.372 assignacions i no s'han pogut assignar 5.458 places, mentre que se n'han descartat 3.836 que no complien les condicions, com ara no tenir els títols d'ESO o batxillerat per poder cursar els estudis.
Els 9.300 que s'han quedat sense plaça rebran un correu electrònic amb informació i orientació per buscar un lloc als cicles on n'hi ha de disponibles, que són gairebé la mateixa xifra, un total de 9.142.
També s'actualitzarà diàriament el mapa de les vacants a què poden optar posant-se en contacte directament amb el centre. Ara n'hi ha més de 9.000 i podrien ser més si alguns dels aspirants amb plaça no s'acaben matriculant.
Queda pendent saber quants aspirants a cursar cicles han quedat fora del sistema i quants han optat per altres possibilitats, com ara els centres privats.
Els cicles més demanats
Les places que han quedat encara disponibles són en cicles de grau mitjà i superior que no tenen gaire demanda, mentre que els més demanats, com ara Cures Auxiliars d'Infermeria o Administració i Finances, han quedat plens.
A més de Cures Auxiliars, els cicles de grau mitjà més demanats aquest setembre han estat Gestió Administrativa i Sistemes Microinformàtics i Xarxes, mentre que els de grau superior han estat Educació Infantil i Laboratori Clínic i Biomèdic, a més d'Administració i Finances.
Més oferta pública, però també més demanda
El Departament d'Educació ha destacat que en aquest procés extraordinari de setembre s'hi hagin afegit 7.800 aspirants que no havien participat en el procés ordinari.
També que el procés de gestió de vacants centralitzat, una novetat d'aquest any, permet fer el seguiment gairebé en directe de les places disponibles en dos mapes consultables per internet: el d'FP de grau mitjà, i el d'FP de grau superior.
Segons Educació, de cara al curs que ve es treballarà amb altres departaments del govern per adequar més l'oferta a la demanda, de manera que no quedin tants estudiants sense la plaça que volen.
Aquest curs, però, i malgrat l'augment de places públiques disponibles, un 17,6% més en dos cursos, hi ha hagut força estudiants que s'han quedat sense plaça i molts han optat pels centres concertats o privats.
A finals d'agost es va saber que més de 30.000 aspirants no havien aconseguit plaça pública, i que havien quedat vacants les 10.372 que s'han adjudicat aquest dimecres.
El sector privat absorbeix a última hora part dels estudiants
Tot plegat ha fet que el degoteig d'incorporacions als centres privats hagi estat constant els últims dies, com explica Daniel Guillamon, director de l'IMES Maresme del Masnou, un centre privat acabat de crear:
"Al Maresme hi havia una realitat molt marcada: falten places. Ahir ens va arribar un alumne nou, avui ens ha arribat un alumne nou. Necessitem que l'oferta estigui diversificada per tot arreu perquè la gent pugui fer el que li interessa."
En aquest centre hi cursen un dels cicles més demanats, Cures Auxiliars d'Infermeria, i algunes de les persones que hi havia aquest dimarts s'hi han incorporat amb el curs començat.
És el cas de Noah Floriach, que ha començat aquesta setmana:
"La meva primera opció era a Mataró, però no hi havia places."
També Kiara Abad no tenia previst acabar en un centre privat, però després de no aconseguir plaça pública, també ha entrat en aquest centre:
"No vaig acabar batxillerat, i no vaig poder agafar cap centre públic ja que ja estaven totes les places agafades, i no em volia quedar a les portes. Vaig venir aquí i estic molt contenta."
- ARXIVAT A:
- Educació Formació Professional