Més de la meitat dels catalans amb VIH han patit discriminació pel seu estat serològic
Unes 33.700 persones viuen amb VIH a Catalunya, segons les dades de l'any 2019
Coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, aquest dimecres s'ha conegut un estudi segons el qual més de la meitat (el 56%) dels catalans que tenen VIH han patit, en algun moment, algun tipus de discriminació pel seu estat serològic.
Segons l'enquesta, elaborada pel Comitè 1 de Desembre, fins a un 87% s'ha sentit discriminat per aquesta o d'altres causes com l'LGTBI-fòbia o el racisme. La immensa majoria, però, 9 de cada 10, no ho ha denunciat. D'entre els que sí que ho han denunciat, 4 de cada 10 expliquen que no s'han sentit atesos correctament.
Entre les persones discriminades, més de la meitat (57%) expliquen que la discriminació ha tingut lloc en l'àmbit afectiu i sexual, seguit de l'àmbit social (37%), el de la salut (24%) i el laboral (16%). Només un 22% del total asseguren no haver patit cap tipus de discriminació.
El Comitè 1 de Desembre revela que el 80% dels participants en l'estudi no coneixen el Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH, aprovat pel govern l'any 2020.
De fet, al manifest d'aquest any, el Comitè 1 de Desembre lamenta que el pacte "no és una realitat ni s'ha arribat a implementar" i reclama que se n'impulsi la posada en pràctica, acompanyada d'una dotació pressupostària adequada.
L'enquesta també revela que gairebé tres de cada quatre enquestats té uns ingressos inferiors a 600 euros mensuals, un percentatge que arriba al 50% en el cas de les dones.
Més de 33.000 catalans amb VIH
Es calcula que prop de 33.700 persones viuen amb VIH a Catalunya, segons les dades de 2019.L'informe presentat aquest dimecres l'han elaborat el Comitè 1 de Desembre i la Plataforma Unitària d'ONG-Sida de Catalunya, que centren la seva feina en la qualitat de vida i els obstacles que es troben les persones seropositives.
L'enquesta té com a objectiu obtenir dades i indicadors respecte a les situacions de discriminació i poder implementar mesures concretes per a erradicar-les en el marc del Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH. En total, l'enquesta va obtenir 255 respostes, de les quals 74% pertanyen a homes, 22% a dones i un 2% a persones no binàries.
El Comitè 1 de Desembre es va crear l'any 1998 com a plataforma d'ONGs de l'àmbit del VIH i la sida i, actualment, agrupa 19 entitats.
Més sensibilització i accés universal al tractament
A partir dels resultats de l'enquesta, el Comitè 1 de Desembre reclama a les administracions incrementar la informació i la sensibilització, garantir l'accés universal als tractaments i les cures i posar més atenció en el benestar social i mental de les persones amb VIH.
El comitè també demana promoure l'accés a la feina i a les prestacions, a recursos de formació i inserció laboral i a la confidencialitat.
El model actual d'atenció al VIH, segons denuncien, està massa fragmentat i centrat en el terreny biomèdic i no tracta amb prou atenció l'estat mental i social de les persones. És per això que reclama polítiques que situïn la persona al centre i que permetin un tractament holístic.