Més del 99% dels qui passen la Covid-19 amb símptomes lleus haurien desenvolupat immunitat
El test es fa amb mostres de sang (Reuters/Gonzalo Fuentes)

Més del 99% dels qui passen la Covid-19 amb símptomes lleus haurien desenvolupat immunitat

Ho assenyala un estudi dirigit pel català Carles Cordón-Cardó, de l'Hospital Mount Sinai, de Nova York

Xavier DuranActualitzat

La immensa majoria dels pacients que han passat la Covid-19 amb símptomes lleus tenen anticossos contra el coronavirus i, potencialment, poden ser immunes a noves infeccions. És la conclusió d'un estudi dirigit pel català Carles Cordón-Cardó, de la Facultat de Medicina Icahn, de l'Hospital Mount Sinai, de Nova York.

L'estudi encara no ha estat revisat perquè es publiqui en una revista especialitzada, però es troba accessible a la web MedXriv.

Segons els autors, els resultats tenen implicacions importants per al control de l'expansió del virus, però també afirmen que aquesta immunitat pot trigar unes setmanes a crear-se.

Els autors van fer anàlisis a 1.343 persones que havien experimentat símptomes lleus de Covid-19. Només un 3% havien hagut d'anar al servei d'emergències del Mount Sinai.

El grup era molt divers. Els participants tenien edats entre 17 i 76 anys i només un 9% en tenien més de 60. Estava equilibrat per sexes –el 53% eren homes– i el 47% tenien un diagnòstic de Covid-19 confirmat per un test PCR.

Els anticossos apareixen, però poden trigar

Se'ls va practicar un test entre el 26 de març i el 10 d'abril. Es tracta d'un test basat en el mètode ELISA, desenvolupat per microbiòlegs del Mount Sinai i aprovat per la Food and Drug Administration dels Estats Units (FDA). El test té una alta sensibilitat i especificitat i permet identificar anticossos només al cap de dos dies que hagin aparegut els símptomes.

Precisament a l'article on Florian Krammer i el seu equip descrivien el test, acabat de publicar a Nature Medicine, els investigadors explicaven que una de les seves utilitats és identificar persones immunes que han superat la malaltia.

En aquesta primera ronda d'anàlisis, es va constatar que el 82% tenien un nivell elevat d'anticossos del tipus IgG contra el coronavirus. Als qui no en tenien, se'ls va fer una nova prova al cap de dues setmanes.

Amb les dues tandes de proves es va observar que gairebé tots els participants, tret de 3, tenien anticossos. A més a més, el 37,4% dels participants donaven positiu en PCR fins a 28 dies després dels primers símptomes.

La conclusió dels investigadors és que la immensa majoria de les persones que passen la Covid-19 amb símptomes lleus tenen anticossos, tret d'uns pocs casos per als quals, de moment, no hi ha explicació. Però també que aquesta immunitat no sempre apareix les primeres setmanes, sinó que pot trigar de 7 a 50 dies; la mitjana era de 24 dies.

Per això, creuen que la prova és útil per identificar persones immunes, però que el millor moment per fer-la no és durant els primers 14 dies de símptomes, sinó, almenys, al cap d'unes 3 o 4 setmanes des que s'hagin declarat, i almenys dues setmanes després que els símptomes hagin remès.
 

Calen estudis posteriors

Tot i que els autors reconeixen que no poden assegurar si aquestes persones adquireixen immunitat ni quan pot durar, creuen que sí, basant-se en el comportament de virus que provoquen altres síndromes, com la SARS o la MERS. I assenyalen això:

"Comprendre la durada de capacitat potencial d'infecció i el temps que triga la resposta amb anticossos IgG és crític per contenir l'expansió del SARS-CoV-2 i els plans per a l'ampliació dels tests els mesos vinents. Alguns països, estats i organitzacions fins i tot han d'estudiar l'administració de tests d'anticossos abans d'autoritzar que les persones tornin a la feina."

També reconeixen limitacions a l'estudi: tots els participants tenien símptomes lleus i no se sap què passa amb els moderats o greus; se'ls havia inclòs a l'estudi segons el seu testimoni sobre els símptomes i sobre quan els havien començat a notar o havien desaparegut. També poden haver quedat fora persones infectades asimptomàtiques que, per aquest motiu, no han demanat que se'ls inclogués a l'estudi.

Fins i tot pot ser una mostra no prou representativa, perquè la sol·licitud es va fer només per internet i en anglès i només inclou persones que es podien traslladar fins a l'hospital.
 

Més del 99% dels qui passen la Covid-19 amb símptomes lleus haurien desenvolupat immunitat
Alguns pacients seguien donat positiu en el test PCR al cap de setmanes (EFE)

Tot i així, destaquen la importància dels resultats i afirmen que ja tenen planificats estudis posteriors per comprendre la durada i la magnitud de la resposta amb anticossos i quin nivell en seria necessari per conferir immunitat.

També volen saber per què alguns pacients no desenvolupen anticossos i, finalment, per què hi persones que, al cap de setmanes i en absència de símptomes, continuen donant positiu al test PCR.
 

Una resposta immunològica complexa

La resposta immunològica davant la Covid-19 es demostra complexa. Un estudi liderat per Zheng Zhang, de l'Hospital del Tercer Principi de Shenzhen, que s'acaba de publicar a Nature Medicine, assenyala que pacients amb símptomes moderats o greus tenen proporcions diferents de certes cèl·lules del sistema de defensa, els limfòcits T.

Així, varen analitzar mostres extretes dels alvèols pulmonars de nou pacients amb Covid-19, sis de catalogats com a greus o crítics i tres com a moderats. La mitjana d'edat era de 57 anys. Els pacients greus o crítics tenien una concentració més alta de macròfags i neutròfils i de proteïnes que revelen un procés inflamatori als alvèols, situats a molta profunditat dins els pulmons.

En canvi, els pacients amb símptomes moderats tenien nivells més elevats d'un altre tipus de limfòcits T, que responen al virus matant les cèl·lules infectades.

Si bé la mostra és reduïda, l'estudi és un senyal de la diferent resposta que es dona segons la gravetat dels símptomes desenvolupats pel malalt.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut