Els sectors patrocinats per la secretària general i l'expresident d'ERC comencen a mostrar les cartes (ACN/Natàlia Segura)

Més diferències de noms que d'idees: els dos sectors d'ERC es preparen per al congrés

Les desavinences entre la Nova Esquerra Nacional i Militància Decidim se centren en l'àmbit organitzatiu, més que en l'ideològic
Redacció
TEMA:
ERC

Els dos grans sectors amb què s'ha dividit Esquerra comencen a ensenyar les cartes de cara al congrés previst, si no hi ha canvis, per al novembre.

Nova Esquerra Nacional, dels roviristes, ja s'ha presentat en públic i ha començat a donar pistes dels noms que en formaran part, mentre que Militància Decidim, dels junqueristes, planta batalla a la direcció cada cop que en té oportunitat i prepara un gran acte per rellançar la figura de Junqueras el 21 de setembre al Teatre de la Passió d'Olesa.

Fins ara l'expresident del partit tenia un cert avantatge perquè no hi havia ningú que li fes ombra, però a l'hora de fer la presentació se li han avançat els contrincants.

Això sí, ho han fet sense candidat a la presidència del partit, que és qui tard o d'hora s'haurà d'enfrontar amb un lideratge tan potent com el de Junqueras.

Però, més enllà de les desavinences personals aprofundides en les últimes setmanes, quines diferències hi ha entre les dues candidatures? La majoria, per ara, les trobem en la gestió interna del partit.

La candidatura Nova Esquerra Nacional reivindica una altra manera de dirigir i de prendre decisions. Menys vertical, més col·legiada. De fet, proposen redefinir alguns espais del partit perquè siguin més oberts i pugui participar-hi tothom. 

En diuen "corresponsabilitat" i creuen que evitaria errors com la consulta fallida a Barcelona per decidir si els republicans havien d'entrar o no al govern municipal.

No n'han donat més detalls, com tampoc ha concretat gaire la candidatura de Junqueras, però els primers compassos ja permeten veure que, políticament, les diferències són mínimes.

Per exemple, tant en una opció com en l'altra hi ha partidaris del pacte per a la investidura d'Illa. I els objectius nacionals són pràcticament els mateixos: tots es reivindiquen com a independentistes i difícilment reneguen de la línia política del partit dels últims anys.


Els pròxims passos

La precampanya, oficialment, encara no ha començat, però els terminis estan dibuixats i només canviarien si, com demana Junqueras, es decideix avançar el congrés.

Per ara, la presentació de les candidatures té com a data límit el 15 d'octubre, just una setmana després que el partit convoqui oficialment el congrés.

Els candidats han d'estar al corrent de pagament de la quota d'afiliats i tenir tres mesos d'antiguitat. Les llistes han de ser paritàries amb un màxim de 29 membres.

D'aquests, hi ha d'haver un candidat a la presidència i un altre a la secretaria general. A més, les candidatures tindran un mes per presentar els avals de la militància: almenys un 5%, és a dir uns 430 afiliats.

ARXIVAT A:
ERC Oriol Junqueras
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut