Més d'un centenar d'ajuntaments catalans abandonen l'ús del glifosat

A Europa se'n permet l'ús fins al 2022, però molts ajuntaments ja l'han deixat d'utilitzar

Mariona Piqué / Núria AmatActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut va considerar el glifosat un herbicida probablement cancerigen, mentre que l'Agència Europea per a la Seguretat Alimentària ho posava en dubte. A Europa se'n permet l'ús fins al 2022, però molts ajuntaments ja l'han deixat d'utilitzar.

El glifosat és l'herbicida més utilitzat a Catalunya, però també el més qüestionat. Per això, cada vegada més, els ajuntaments el deixen de fer servir. Vilanova i la Geltrú va ser una de les primeres ciutats que va prohibir l'herbicida, el gener del 2013. El van deixar d'utilitzar als parcs i jardins, a les instal·lacions municipals i a la via pública. Al 2015, Badalona va sumar-se a la prohibició i, només dos anys després, ho va fer Barcelona.

Les alternatives que s'han plantejat han estat diverses: des de posar un triturat de restes de la poda, instal·lar reg automàtic o sembrar plantes que ajudin a controlar les plagues. Aquests sistemes els han anat aplicant altres ajuntaments, com els de la Bisbal del Penedès, Tarragona, Sant Cugat del Vallès i Martorelles, entre molts d'altres.

 

 

L'Associació de Persones Afectades per Productes Químics fa temps que lluita perquè s'erradiqui i el seu president, Santi Cutura, apunta que el seu objectiu és que "se'n prohibeixi l'ús":

"El nostre objectiu és que al Parlament de Catalunya es faci una llei que prohibeixi l'ús d'aquest producte fins que no tinguem la seguretat que aquest producte és innocu, cosa que creiem que pot ser que no sigui així."

Al camp és on més s'utilitza, i buscar-hi una alternativa, de moment, sembla complicat. Un dels membres de la Unió de Pagesos, Carles Vicente, explica que "s'ha de preparar el sector perquè pugui entomar-ho":

"Si una cosa no és bona no l'hem d'usar, però sí que hem de tenir la capacitat i l'Administració ha de tenir sobretot la visió de preparar el sector perquè això pugui entomar-ho."

A Europa, on es va acordar permetre el glifosat fins al 2022 després d'una votació polèmica, esperen trobar una alternativa o demostrar que el producte és innocu.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut