El 13% dels catalans haurien passat la covid, tot i que la xifra seria més alta perquè durant la primera onada no es feien testos (Mar Vila/ACN)

Més d'un milió de catalans han passat la Covid en un any i mig de pandèmia

Argimon confirma que la variant delta plus ha arribat a Catalunya i els experts recorden que les restriccions "poden tornar", tot i que no es preveu que hi hagi grans onades
Redacció Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Més d'un milió de catalans ja han passat la Covid-19 des de l'inici de la pandèmia. En concret, 1.000.468 de persones que han estat confirmats per Salut pels diversos mètodes de detecció. El nombre real de persones que han patit la malaltia és més alt, perquè aquesta xifra no inclou, per exemple, totes les persones que es van contagiar en la primera onada, quan no es feien proves.

Però en qualsevol cas, és un número rodó que indica que almenys el 13% dels catalans ja estan immunitzats de forma natural perquè han passat la Covid. En aquest milió s'hi inclouen 922.197 casos detectats amb PCR o antígens i 12.181 persones sospitoses d'haver passat el coronavirus.

L'última actualització de Salut ha fet sumar 661 nous contagis, xifra que fa superar el topall del milió de casos. Segons les dades d'aquest dissabte, han mort quatre persones més amb Covid, que situen la xifra total en 23.991 víctimes des de l'inici de la pandèmia.

A més, 8 de cada 10 catalans de més de 12 anys ja tenen la pauta completa de la vacunació. Tot plegat suposa una protecció que, segons els experts, no fa preveure una nova onada de conseqüències com les anteriors.


Context de relaxació

Els experts coincideixen que les dades epidemiològiques han permès la relaxació d'unes mesures que fins ara eren imprescindibles per contenir l'avenç de la pandèmia. Això comporta que els indicadors pugin lleugerament. De fet, portem sis dies amb petits increments, però es tracta d'una pujada esperable per la relaxació recent de sectors com l'oci nocturn.

I també per la variant Delta plus, que ja ha arribat a Catalunya, segons ha confirmat aquest dissabte el conseller Josep Maria Argimon, tot i que de manera "anecdòtica". Els casos que s'han detectat "es poden comptar amb els dits d'una mà".

El BIOCOMSC, el Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC, preveu un creixement "moderat" dels contagis a Catalunya, però descarta que això es tradueixi en problemes als hospitals.

El risc de rebrot creix dos punts i ara és de 51. L'Rt manté la tendència a l'alça, amb cinc centèsimes més (1,16)

L'investigador Daniel López Codina ha assegurat a l'ACN que el creixement que s'experimenta ara era "esperable" per la rebaixa de mesures en diferents sectors. De la mateixa manera, veu probable que aquest cop no hi hagi una "onada gran" gràcies als nivells de vacunació i també a la població immunitzada per haver passat la malaltia.

Això sí, la projecció del grup és de creixement moderat durant un temps per la combinació d'aixecament de mesures, la nova mutació de la variant delta al Regne Unit i que es faci més vida social en interiors pel fred.

Platea del Teatre Municipal de Girona en la primera funció sense restriccions d'aforament (ACN/Aleix Freixas)


Horitzó amb mascareta

El conseller Argimon ha demanat "prudència" a la ciutadania davant de l'augment de contagis en diversos països europeus. El conseller ha recordat que la tardor és el moment de més casos de coronavirus i per això és quan es preveu un repunt més important de contagis.

Argimon ha insistit en la importància de portar la mascareta en interiors i també a l'exterior quan no hi hagi la distància de seguretat.

El metge i investigador Salvador Macip considera que la mascareta és una de les capes de protecció importants, però no l'única ni la més important en totes les situacions.

"Tant de bo la mascareta es quedés en moltes ocasions per sempre. És una manera molt eficaç de protegir-nos de moltes malalties, no només de la Covid. Seria feliç si la mantinguéssim al metro, per exemple, però és una cosa molt cultural", ha dit el professor de la Universitat de Leicester a "El suplement" de Catalunya Ràdio.

Marxa enrere?

Macip coincideix en què era el moment de relaxar mesures perquè la situació de la pandèmia a casa nostra és bona, però s'ha de tenir en compte que potser més endavant s'hauran de fer passos enrere.

"És el moment de relaxar les mesures una mica, però el més important és deixar molt clar que totes les coses que guanyem les podem perdre després. El que no podem vendre és que ara ens traurem la mascareta i ja no ens la tornarem a posar", ha afirmat Macip

L'investigador considera que s'ha de continuar sent "flexible" i que si el ciutadà no està disposat a tirar enrere, "potser ens ho hauríem de pensar".

Respecte a la nova variant del virus detectada al Regne Unit, Macip fa aquest avís:

"La variant delta plus és més infecciosa que la delta. Entre un 10% i un 15 % més. La delta va desplaçar l'alfa, aquesta pot desplaçar la delta i pot fer-se majoritària. No és estrany."

Cues al barri de Sant Antoni de Barcelona el 14 de febrer del 2021, durant la jornada electoral (David Zorrakino/Europa Press)

Amb tot, l'investigador admet que "estem bé", amb els casos baixos i "ben vacunats".

"Estem bé, no sé què passarà d'aquí tres mesos, què farem aquest Nadal. Si fos avui, et diria que sí que es podrà, però d'aquí uns mesos parlem-ne."

Dinou mesos després de l'esclat de la pandèmia, és clar que conviurem amb la Covid com ho fem amb la grip. Ara per ara, amb un alt percentatge de vacunats, amb menys restriccions i amb més d'un milió de persones que, de moment, ja han passat la malaltia.

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut