Una professora de la UdG fent classe telemàtica l'1 de desembre (ACN Aleix Freixas )

Més esforç i més cansament psicològic a la universitat virtual forçada per la Covid

La pandèmia de la Covid ha transformat les classes universitàries de presencials a telemàtiques, però professors i alumnes coincideixen que el nivell no ha baixat
Anna Bonet Actualitzat
TEMA:
Universitat

L'ensenyament i l'aprenentatge digital s'han estès als campus universitaris catalans els últims anys, però ara aquest procés s'ha accelerat per la pandèmia.

Al setembre, el curs 2020-21 va començar amb un model híbrid entre classes presencials i virtuals, però a mitjans d'octubre el Departament de Salut va demanar reduir la mobilitat dels estudiants i les classes teòriques van tornar a ser 100% virtuals.

Al gener, amb l'arribada dels exàmens, els alumnes van tornar a les aules per fer bona part de les proves.

Molts es queixaven que després de mesos a casa, els fessin tornar a la universitat per avaluar-los.

En general, tant alumnes com professors coincideixen que la qualitat de l'ensenyament universitari és molt semblant a la d'altres anys, però reconeixen que per adaptar-se als canvis i a les noves situacions han calgut un gran esforç i més hores de preparació.

 

El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, assegura que els nivells de competència s'han garantit: "Els estudiants entenen el que els demanem i els professors han fet esforç enorme per fer-ho viable i de qualitat."

Els estudiants, però, si bé han guanyat temps perquè ja no s'han de desplaçar, troben a faltar les visites a empreses, l'explicació dels professors a la pissarra i el debat a classe.

Molts alumnes reconeixen que els costa més resoldre dubtes de forma telemàtica i que se senten més aïllats i cansats psicològicament.

Sofia Pedrajas és estudiant de quart de Física i Matemàtiques a la UB i assegura que "no hem pogut pair els coneixements de la mateixa manera que en una situació normal". I Christian Ramon, de quart d'Enginyeria Informàtica de la UAB, també creu que costa més perquè "quan estàs a casa, és molt xungo, molt difícil".

En aquest vídeo professors i alumnes expliquen la seva experiència en aquest curs universitari:

 

 

Cada any, un 9% dels estudiants de primer curs deixen la universitat i almenys un 7% canvien de carrera.

A final de curs, les universitats podran valorar si la pandèmia ha fet créixer l'abandonament universitari.

ARXIVAT A:
Universitat Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut