La flota mundial d'avions privats s'ha més que duplicat en les últimes dues dècades (Pexels)

Més jets privats que mai: un informe preveu vendes de rècord en plena crisi climàtica

L'Institut d'Estudis Polítics dels EUA i el grup nord-americà Patriotic Millionaires adverteixen que la indústria creix a un ritme sense precedents

Les vendes d'avions privats podrien trencar aquest any tots els rècords registrats fins ara, malgrat que ens trobem en plena crisi climàtica.

Així ho adverteix un informe de l'Institut d'Estudis Polítics dels EUA i el grup nord-americà Patriotic Millionaires, que està format per milionaris que són partidaris d'apujar els impostos sobre el patrimoni.

Els autors de l'informe avaluen els riscos ambientals, econòmics i de seguretat dels viatges en jet privat i proposen reformes fiscals per compensar-les, tenint en compte que els usuaris d'aquests avions aconsegueixen escapar-se del pagament de bona part dels impostos que els correspondria pagar.

"Amb la indústria creixent a un ritme sense precedents, també és el moment d'aprovar la legislació nord-americana", reclamen. 

De fet, la flota mundial d'avions privats s'ha més que duplicat en les últimes dues dècades, coincidint amb la tendència que la riquesa de la societat es concentri cada vegada en menys mans.

Els avions privats, denuncien, haurien passat de 9.895 el 2000 a 23.133 a mitjans del 2022. En total, l'any 2022 es van fer 5,3 milions de vols privats a tot el món.

L'any passat, l'aviació privada va superar per primer cop el seu pic anterior, del 2007, abans de la crisi financera del 2008-09 i la recessió mundial.

Les previsions apunten que les vendes d'avions privats de segona mà i nous arribaran als 34.600 milions de dòlars aquest any, més que els 34.100 milions de dòlars del 2022.

Als EUA, 1 de cada 6 vols són privats (Pexels)

Desproporció entre el que contaminen i la gent que en fa ús

Els responsables de l'estudi recorden com, per exemple, el multimilionari Elon Musk va fer un vol en jet privat aproximadament cada dos dies el 2022, produint 2.112 tones d'emissions de diòxid de carboni només l'any passat. Això és 132 vegades més que tota la petjada de carboni d'una persona mitjana als Estats Units. 

Tot i que els viatges en jet privat només representen el 4% del mercat mundial de l'aviació, els avions privats emeten almenys 10 vegades més contaminants per passatger que els avions comercials.

Es creu que aproximadament l'1 per cent de la població és responsable d'aproximadament la meitat de totes les emissions de carboni de l'aviació.

A més, l'informe recull com, des de l'inici de la pandèmia, l'ús de jets privats ha augmentat aproximadament una cinquena part i les emissions dels jets privats han augmentat més d'un 23 per cent.

Als EUA, 1 de cada 6 vols són privats, però només aporten el 2% dels impostos que financen l'Administració Federal d'Aviació.

ARXIVAT A:
ContaminacióMobilitatAeroportsCrisi climàtica
Anar al contingut