Argimon, sobre els ingressos a les UCI: "Anem a un ritme que no el podrem sostenir"
image d'arxiu de l'UCI de l'Hospital de Bellvitge (EFE/Enric Fontcuberta)

La pandèmia, en gràfics: pugen els contagis quinze dies després de flexibilitzar mesures

Catalunya podria estar a les portes d'una quarta onada, que començaria amb una pressió assistencial superior a la de l'inici de la tercera, de més de 400 pacients Covid crítics

Juli Rodés AlmerActualitzat

La pandèmia de Covid-19 està en expansió a Catalunya, que ja suma onze dies seguits amb la velocitat de contagi per sobre de l'1, i vuit dies amb el risc de rebrot molt alt, per sobre dels 200 punts.

Una situació epidemiològica a la qual s'ha arribat dues setmanes després de permetre trencar el confinament comarcal si es fa amb bombolla de convivència, i de la reobertura del comerç no essencial el cap de setmana. I tres setmanes després que bars i restaurants poden obrir entre les 7.30 del matí i les 5 de la tarda.

Sembla clar que la flexibilització de les restriccions té com a conseqüència un augment dels contagis.

Segurament a causa d'una major interacció social, com assenyala Daniel López Codina, investigador del grup de recerca BIOCOMSC de la UPC.

"Els contactes entre persones són els que causen contagis. Per tant, si tenim activitats socials de diversos tipus, de bars i comerços... això provoca un increment."


López Codina considera que "probablement hem anat massa lleugers" en la desescalada i que "s'ha de ser valent" i fer els "passos enrere" necessaris per frenar l'expansió de la pandèmia.

El que està clar és que ja fa cinc dies que es tornen a notificar més de 8.000 casos setmanals, cosa que vol dir que hi torna a haver més de 1.000 contagis diaris, de mitjana.
 

 


En els últims set dies comptabilitzables, entre el 19 i el 25 de març, n'hi ha hagut 8.669, una xifra a la quan no s'arribava des de fa un mes.

La setmana anterior n'hi va haver menys, 7.931. I entre el 5 i l'11 de març, van ser 7.408. La tendència a l'alça és clara.


Més pressió hospitalària

Si les dades epidemiològiques fa dies que empitjoren, sembla que ara també comencen a fer-ho les relatives a la pressió hospitalària, que havien mantingut una baixada molt suau i amb oscil·lacions: en les últimes quaranta-vuit hores s'han notificat 156 ingressos de pacients Covid als hospital catalans.

En total ja tornen a ser més de gairebé 1.500, com fa dues setmanes. D'aquests, més de 400 són pacients crítics, a les UCI.

L'objectiu de rebaixar l'ocupació Covid de les UCI per sota de 400 ha costat molt de temps d'assolir... i només s'ha mantingut durant dos dies, aquest cap de setmana.

Per trobar un altre dia amb menys de 400 crítics per coronavirus cal recular fins a principis d'any. Després, van anar pujant fins arribar a ser 731 l'1 de febrer.
 

 


Aquest dilluns, concretament, el Departament de Salut ha notificat que hi ha 1.474 pacients Covid al sistema hospitalari i assistencial, fins a 403 dels quals són a les UCI.
 

 


Caldrà veure si es manté aquesta tendència a tornar a créixer la pressió hospitalària, que ens podria situar a les portes d'una quarta onada pandèmica.

Una quarta onada que, com han alertat els experts, començaria amb una ocupació de llits convencionals i de cures intensives superior a la que hi havia abans de l'inici de la tercera onada.

Una situació que repercutirà en la capacitat general dels hospitals i en la resta de persones que hi són ateses, com remarca Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic:

"Això vol dir que la capacitat dels hospitals per acceptar més malalts anirà en detriment de l'activitat diària de l'hospital, l'activitat no Covid, que és precisament el que es vol evitar."


Pel que fa a la velocitat de propagació, o de contagi, ha pujat dues centèsimes més, fins a una Rt d'1,13.
 

 


Això vol dir que cada 100 malalts amb Covid contagiarien, de mitjana, unes 113 persones més.

El risc de creixement potencial (EPG) de la pandèmia, també conegut com a risc de rebrot, ja és de 242 punts, lluny dels 177 de fa dues setmanes.
 

 


Un altre indicador molt fiable que també va a l'alça, mostrant una pandèmia en expansió, és la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants.

S'havia mantingut a la baixa molt de temps, fins arribar als 197 casos a mitjans de març. Des d'aleshores, però, ha tornat a pujar i ja està en els 215 casos.

Aquest dilluns s'han comunicat 751 nous contagis, dels quals 733 han estat confirmats amb PCR o amb prova ràpida d'antígens (TA).

A Catalunya, des de l'inici de la pandèmia, es té constància que s'han contagiat de Covid-19 fins a 595.088 persones.
 

 


D'altra banda, en les últimes vint-i-quatre hores s'han notificat 14 morts per coronavirus, que eleven a 21.263 les víctimes mortals de la pandèmia a Catalunya.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut