Més morts a Etiòpia que a Ucraïna, 10 claus per entendre el retrocés de la pau al món
El 2022 va ser l'any amb més víctimes de conflictes armats des de l'inici de segle, el doble que l'any anterior
El 2022 s'emporta una cruel medalla: és l'anyada amb més morts per conflictes armats d'aquest segle. Així ho recull l'Índex Global de Pau que, des de fa 17 anys, publica un rànquing de països classificats segons el seu nivell de pau i acaba de publicar l'índex del 2022. El primer a la llista és Islàndia i l'últim és l'Afganistan.
Des de fa nou anys el balanç de la pau té una tendència negativa, però l'impacte econòmic global de la violència ha arribat ara a la xifra històrica de 19 bilions d'euros, el que equivaldria gairebé a un quart del PIB mundial. A més, els conflictes s'han internacionalitzat i cada vegada hi ha més països implicats.
Malgrat tot, zones marcades per conflictes com el nord d'Àfrica, l'Orient Mitjà o el mateix Afganistan, han millorat la seva situació.
Expliquem les 10 claus per entendre l'avanç i el retrocés de la pau al món:1. Més morts a Etiòpia que a Ucraïna
El 2022 ha estat marcat per la guerra d'Ucraïna que va començar el mes de febrer, es calcula que durant el 2022 hi van morir 82.000 persones, tot i que s'estima que la xifra fins i tot podria ser més alta.
Així i tot, el conflicte a la regió de Tigre, al nord d'Etiòpia la xifra de morts és encara més alta, amb 104.000. El conflicte va viure una escalada entre l'agost i el novembre del 2022, quan es va signar la pau entre Etiòpia i el Front Popular d'Alliberament de Tigre i van cessar les hostilitats.
Mali i Birmània, malauradament, també han sumat morts. A Mali, la violència va esclatar amb la retirada de les forces franceses, el nombre de morts va créixer un 154% amb una xifra de 5.000 persones. A Birmània el cop d'estat del 2021 i el creixement d'algunes milícies opositores ha duplicat gairebé el nombre de víctimes.
Amb tot, el nombre total de morts per conflicte armat al món va ser el 2022 de 238.000, el doble que l'any anterior i l'any amb més morts del s. XXI.
2. Ucraïna cau 14 posicions
La violència i la pau poden ser contagioses. Europa de l'Est és un exemple sobre com la violència a Ucraïna ha provocat un gran retrocés de la pau als països veïns. En el rànquing que proposa l'Índex Global de Pau, 84 països han millorat la seva posició, però 79 l'han empitjorat.
El país que ha perdut més posicions és Ucraïna, que n'ha baixat 14 i es troba a la cua del rànquing; Rússia n'ha perdut tres; i Polònia i Bulgària n'han perdut 6 i 5, respectivament.
3. Xifra rècord: 19 bilions en despesa militar
L'impacte econòmic dels conflictes armats va assolir també una xifra rècord el 2022: 19 bilions d'euros, una xifra que costa d'imaginar i que suposa el 13% del Producte Interior Brut (PIB) mundial.
L'impacte econòmic del primer any de la guerra d'Ucraïna va suposar per a Kíiv 411 bilions d'euros. De fet, per als països amb conflicte la violència els suposa el 34% del PIB, mentre que els països que viuen en pau suposa només el 2,9%.
La major part de la despesa és dels estats per sufragar la despesa militar, per a la seguretat interna i també per a la contractació de seguretat privada.
4. La guerra amb drons
Durant el 2022 els aparells aeris no pilotats, UAV, coneguts com a drons, han jugat un paper important sobretot als conflictes d'Ucraïna, Etiòpia i Birmània. De fet, el nombre d'atacs amb drons ha augmentat gairebé un 41%. Al mateix temps, també ha augmentat el nombre d'actors que els utilitzen, no només els fan servir organismes estatals sinó nombrosos grups militars.
Turquia, país productor d'armes i un dels que més drons exporta, s'ha convertit en un "superpoder de drons" i n'exporta fins a una dotzena de països que inclouen Etiòpia, Ucraïna i Mali.
Els atacs amb drons provoquen un gran nombre de víctimes.
5. Millora la situació a l'Afganistan i el Iemen
Malgrat que ocupen els darrers llocs a la llista, l'índex apunta que l'Afganistan i el Iemen van millorar la seva situació. Durant el 2022, el nombre de víctimes va disminuir un 91% a l'Afganistan, passant de 43.000 a 4.000 morts, i un 63% al Iemen.
Al Iemen, la millora de les relacions entre l'Aràbia Saudita i l'Iran podrien reduir encara més les tensions. Altres països com Líbia, Burundi, Oman o la Costa d'Ivori també van millorar la situació i es van acostar una mica més a la pau.
6. Globalització dels conflictes
Els conflictes s'internacionalitzen cada cop més i ho tornen a demostrar les xifres: 91 països es van implicar en algun tipus de conflicte extern l'any passat, en comparació amb els 58 el 2008.
D'aquests 91, 13 actuaven sols en un conflicte extern, 33 estaven implicats en una petita coalició i 45 estaven implicats en una gran coalició de deu o més països. En la majoria dels conflictes, la participació era per oferir suport a un govern amenaçat per un grup terrorista o rebel armat.
7. Nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà: esperança
El nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà es mantenen com les regions menys pacífiques del món. Són d'aquestes regions quatre dels deu últims països al rànquing: Iemen, Síria, l'Iraq i el Sudan. Al mateix temps, són les regions que han millorat més amb relació a la pau: hi ha menys terrorisme i menys conflictes interns, malgrat que encara hi ha un gran marge de millora.
El 2022 el mapa de distribució de la violència al món va canviar substancialment. Els conflictes de Síria, el Iemen i l'Afganistan van disminuir mentre que la violència va créixer en regions com l'Àfrica subsahariana, Europa i Àsia-Pacífic.
8. Menys pau a Europa
Al "top ten" del rànquing hi ha set països europeus: Islàndia, Dinamarca, Irlanda, Àustria, Portugal, Eslovènia i Suïssa. Espanya ocupa la posició número 32.
Així i tot, a Europa es van deteriorar totes les variables de l'índex arran de les tensions entre els països europeus i Rússia. Europa és menys pacífica ara que fa 15 anys, però continua sent la regió més pacífica del globus. És sabut que la invasió russa a Ucraïna és la guerra més gran a Europa des de les guerres dels Balcans als anys 90.
9. Menys terrorisme
Segons el mateix índex, el terrorisme va ser un dels principals obstacles de la pau global fins al 2015, però ha anat disminuint. De fet, l'epicentre del terrorisme s'ha mogut de l'Orient Mitjà i el nord de l'Àfrica a l'Àfrica Subsahariana, especialment al Sahel.
10. Alerta Taiwan
L'informe afegeix també l'anàlisi sobre possibles conflictes, posant èmfasi en les conseqüències que podria tenir un conflicte a l'illa xinesa de Taiwan, que des de fa anys tensa la relació entre la Xina i els Estats Units.
Un possible bloqueig xinès a l'illa podria suposar, diuen, una crisi financera global amb una caiguda del 2,8% del PIB global. Calculen que l'economia xinesa es reduiria un 7% i la de Taiwan un 40%, ja que els principals socis comercials de la Xina tenen forts vincles de defensa amb els Estats Units.
El càlcul de l'índex
L'Índex Global de la Pau cobreix 163 països, el 99,7% de la població global. Valora fins a 23 indicadors qualitats i quantitatius per a considerar l'estat de la pau en tres àmbits: el nivell de benestar social i seguretat, el grau dels conflictes interns i internacionals i el grau de militarització.
- ARXIVAT A:
- Ucraïna