Més protestes a Hong Kong l'endemà de la manifestació rècord de 2 milions de persones
- TEMA:
- Hong Kong
Milers de persones s'han concentrat aquest dilluns davant del Parlament i de la seu del govern de Hong Kong, l'endemà que l'antiga colònia britànica visqués la manifestació probablement més multitudinària de la seva història.
Els ciutadans que s'han mobilitzat a l'exterior de les seus del legislatiu i de l'executiu esperaven la compareixança de la màxima autoritat de l'antiga colònia britànica, Carrie Lam, que té el suport del govern xinès.
Concentració de protesta davant la seu del govern de Hong Kong (Reuters/Thomas Peter)
Al final, però, Lam no ha aparegut en públic ni per anunciar la retirada definitiva del polèmic projecte de llei d'extradició, que dissabte va suspendre temporalment, ni tampoc per anunciar la seva dimissió.
Una dimissió que fonts del govern xinès, d'altra banda, ja han anunciat que "no passarà".
"Ella va ser designada pel govern central, per tant, la seva dimissió necessita un nivell molt alt de debat i deliberació a nivell continental."
Molts ciutadans i també organitzacions de defensa dels drets humans consideren que la llei d'extradició faria perdre la independència judicial a Hong Kong i permetria que activistes o periodistes fossin lliurats al sistema judicial xinès.
Activistes com Joshua Wong, que aquest dilluns al matí s'ha afegit a la protesta davant del Parlament després de sortir de la presó, on ha passat un mes per la seva participació en la denominada Revolució dels Paraigües de 2014, que demanva més democràcia a Hong Kong.
Antic líder estudiantil durant la Revolució dels Paraigües, Joshua Wong ha sortir avui de la presó després de passar-hi un mes (Reuters/Tyrone Siu)
"Lam ha de dimitir immediatament i hauria d'haver retirat el projecte [de llei] d'extradició fa dies en veure de quina manera heu sortit als carrers", ha proclamat Wong, enfilat a una escala, davant la multitud.
Wong, que després no ha participat en la protesta davant la seu del govern, es nega a considerar-se líder de la mobilització. A més, en conversa amb els periodistes, ha tirat d'ironia:
"Carrie Lam es l'autèntica líder, perquè ha fet mobilitzar-se a milions de persones als carrers".
El sentiment i el temor de molts ciutadans queden resumits en les paraules de la pianista Emas Au, de 37 anys:
"El govern actual de Hong Kong no respecta el model 'un país, dos sistemes' amb què hem conviscut des del traspàs de la sobirania britànica a la Xina en 1997."
Un altre ciutadà, que no ha volgut donar el seu nom als periodistes, assegura que "la situació de les llibertats aquí s'ha deteriorat molt en els últims anys, especialment des que [l'actual president] Xi Jinping va arriba al poder a la Xina el 2013".
Dos milions de persones
Aquest diumenge, a Hong Kong, van sortir al carrer gairebé dos milions de persones, segons els organitzadors. Són el doble dels que just una semana abans ja havien demanat la retirada de la llei d'extradició, abans que Lam la suspenqués temporalment.
El gest, lluny de satisfers els ciutadans, va generar una resposta encara més multitudinària, històrica en aquesta ciutat de 7,3 milions d'habitants.
Uns dos milions de persones, segons els organitzadors, han demanat aquest diumenge la retirada de la llei d'extradició (Reuters/Jorge Silva)
La policia, per la seva banda, ha parlat aquest diumenge de 338.000 manifestants, i el 9 de juny va assegurar que eren 240.000.
Les primeres mobilitzacions contra la llei d'extradició es van fer des de finals d'abril. Aleshores només van aplegar unes desenes de milers de persones.
Hong Kong, d'altra banda, és l'únic lloc de la Xina on el 4 de juny milers de persones van commemorar el 30 aniversari de la repressió de les protestes de la plaça Tiananmen.