Més seguretat nuclear i atacs mesurats a Putin: acaba la primera cimera per la pau a Ucraïna

Des de Suïssa, gairebé un centenar de mandataris acorden una declaració conjunta que no signen una dotzena de països

RedaccióActualitzat

Declaració de consens per posar fi a la primera cimera mundial de pau per a Ucraïna, que s'ha celebrat a Suïssa fins aquest diumenge. Els líders polítics han acordat un comunicat conjunt on subratllen la necessitat de garantir la seguretat nuclear, alimentària i humanitària.

Tots els mandataris que hi han assistit --prop d'un centenar-- coincideixen que cal posar fi a la guerra a Ucraïna i conservar la seva integritat territorial. Tot i això, no hi ha consens sobre com aconseguir-ho i s'han omès qüestions espinoses com l'adhesió de Kíiv a l'OTAN.

A la cimera també s'ha notat l'absència de Rússia, la Xina o el Brasil, estats amb un pes geopolític important. 


Els principals consensos de la cimera

D'entrada, Kíiv ha aconseguit que es blindi la seva sobirania sobre tot el territori ucraïnès, també l'ocupat per Rússia des de fa deu anys. 

La declaració final reclama seguretat per a les centrals nuclears --especialment la de Zaporíjia, que considera que hauria d'estar en mans ucraïneses. I també posa l'èmfasi a assegurar el trànsit marítim pel mar Negre i el mar d'Azov per poder exportar aliments. 

Una dotzena de països no ha firmat el comunicat, entre els quals hi ha l'Índia, Sud-àfrica Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs. 

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en la cimera per la pau que se celebra al Buergenstock Resort, prop de Lucerna
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en la cimera per la pau que se celebra al Buergenstock Resort, prop de Lucerna (Reuters/Urs Flueeler)

Malgrat tot, el president Zelenski s'ha mostrat satisfet amb aquests punts concrets recollits en el comunicat final, i ha atacat Putin durant una roda de premsa:

"Ha demostrat que el seu desig per la pau és zero i això ho han reconegut tots els països, fins i tot aquells que tenen idees divergents sobre com assolir la pau. De vegades, els errors de l'enemic també s'han de veure com un triomf."

Per al ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, el text acordat és "equilibrat" i té en compte les "posicions principals" d'Ucraïna, com assegurar els ports i vaixells ucraïnesos que exporten aliments i protegir les centrals nuclears del país. I el tercer punt: el retorn dels presoners de guerra per part de l'exèrcit rus i dels menors deportats il·legalment.


Discursos molt mesurats contra Rússia

El centenar de líders i organitzacions internacionals han fet un autèntic exercici de diplomàcia, i han estat molt curosos i mesurats per evitar atacar Rússia directament, i així aplanar el camí perquè Moscou pugui participar en futures cimeres.

I és que els mandataris admeten que és impossible avançar en les negociacions sense Rússia. Un dels més clars ha estat el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, dirigint-se directament a Putin:

"Molts al voltant d'aquesta taula han dit que Rússia hauria d'haver estat aquí avui. I hi estic totalment d'acord: hauries d'haver estat aquí. Necessitem que Rússia participi."

Des de Moscou, el portaveu del Kremlin ha assegurat que Putin no es nega a negociar, però que aquest és un procés que requereix que es faci entre experts legítims. El que no ha aclarit és a qui consideraria legítim i a qui no, per part d'Ucraïna.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVolodímir ZelenskiSuïssa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut