Més temporals, sequeres i onades de calor: efectes de la crisi climàtica a Catalunya

Als països del Mediterrani, les conseqüències de la situació d'emergència climàtica seran més greus que la mitjana global

Actualitzat

Els efectes de la crisi climàtica s'intensificaran i seran encara més freqüents, segons han alertat les Nacions Unides aquest dilluns. Als països del Mediterrani, aquestes conseqüències seran encara més greus. A Catalunya, per exemple, hi haurà temporals més forts, sequeres més llargues i onades de calor més intenses.

Un dels redactors del document del Grup Intergovernamental d'Experts per al Canvi Climàtic és el director del Departament de Ciències de la Terra del Centre de Supercomputació de Barcelona - Centre Nacional de Supercomputació, Francisco Javier Doblas Reyes, que alerta que qui es pensi que la conca del Mediterrani no és de les zones més afectades per la crisi climàtica està molt equivocat.

Més aviat al contrari: és la zona on s'observa l'escalfament més alt i més ràpid del continent europeu i el nord de l'Àfrica:

"El Mediterrani és una de les zones més sensibles i on més ràpid s'està observant l'impacte del canvi climàtic a escala regional, amb la qual cosa és un problema molt seriós, particularment en el nostre entorn."

L'escalfament de l'aigua del Mediterrani està provocant la migració d'espècies que busquen aigües i aire més freds, però Doblas Reyes assenyala que "hi ha ecosistemes que podran migrar i altres que ho tindran més difícil, com els sistemes muntanyosos, on les espècies molt sensibles a les temperatures elevades no podran continuar anant a zones més altes, ni tampoc vivint en condicions desfavorables".

Un termòmetre marca 41ºC aquest dilluns a Còrdova
Un termòmetre marca 41ºC aquest dilluns a Còrdova (EFE/Salas)


L'augment del nivell del mar "seguirà durant segles"

La temperatura, per exemple, augmenta més aquí que a la resta del planeta. I això contribueix, entre altres coses, a la pujada del nivell de mar, que ja està creixent tres mil·límetres cada any i amenaça els deltes i el litoral.

És un dels aspectes més destacats de l'informe de les Nacions Unides. Doblas Reyes alerta que és "un procés que seguirà durant segles i mil·lennis, independentment dels esforços de mitigació que abordi la societat".

El nivell del mar augmentarà entre 40 centímetres i un metre respecte a principis del segle XX i fins a finals del segle XXI, depenent de l'escenari. Però els efectes que patirem van molt més enllà, segons adverteix el coordinador del Grup d'Expertes i Experts sobre l'Emergència Climàtica, Javier Martín Vide:

"Els dos riscos més greus a Catalunya de cara a les properes dècades són les onades de calor i les sequeres, cada vegada més llargues i més intenses. De manera que podem patir incendis més greus i més extensos."

Una dona es protegeix del sol a Atenes
Una dona es protegeix del sol a Atenes (Europa Press / Angelos Tzortzinis)


Els científics adverteixen que els fenòmens extrems seran cada vegada més freqüents i intensos. De fet, la natura ja fa temps que envia senyals en aquesta línia, com el temporal Gloria, les onades de calor i l'alteració de les estacions, amb hiverns més curts.

"Aquest nivell d'escalfament global no té precedents en els últims milers d'anys. És necessària una acció immediata, ràpida i de gran escala de reducció de gasos d'efecte hivernacle, al voltant d'un 40% cada dècada", assegura Doblas Reyes

Francisco Javier Doblas Reyes i Javier Martín Vide han analitzat els efectes de l'escalfament global en aquest reportatge de TV3:

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut