Més vagues a escoles i instituts el curs que ve: convoquen aturades el 7 i 28 de setembre
Els sindicats han concretat el calendari de mobilitzacions per a l'inici de curs, que començarà una setmana abans que fins ara
Els sindicats d'educació han anunciat noves jornades de vaga de cara al curs que ve: el dia 7 de setembre, el primer dia per als alumnes d'ESO, batxillerat i formació professional; i el dia 28 de setembre.
Per al primer dia, preveuen una concentració al Parlament i, per a la segona jornada de vaga, tenen previst fer una manifestació al centre de Barcelona. El calendari porta el lema "Fem-nos ingovernables: comencem el curs sense normalitat".
Ho han concretat aquest dijous en una roda de premsa conjunta els set sindicats majoritaris: USTEC, CCOO, Intersindical-CSC, Professors de Secundària, UGT, CGT, i USOC.
La primera vaga serà, doncs, dos dies després que arrenqui el curs per als alumnes d'infantil i primària, que començaran el dia 5 de setembre, una setmana abans que fins ara. Per a aquest dia, els sindicats demanen als professionals dels centres que duguin una samarreta groga i que encartellin escoles i instituts amb pancartes per fer notar les "mancances que hi haurà als centres per haver avançat el curs".
Què demanen els sindicats?
De fet, l'avançament del calendari va ser la gota que va fer vessar el got i ens ha portat a tancar un curs en què la comunitat educativa ha fet fins a 9 dies de vaga.
Entre les principals reivindicacions sindicals, hi ha la retirada d'una hora lectiva de l'horari dels docents de primària i de secundària --opció que el Departament ha posat sobre la taula a dos anys vista, però els sindicats volen que sigui efectiva a partir del curs que ve.
També reclamen la reducció de ràtios més enllà de P3 --que és on s'ha fet de cara al curs que ve--, així com la retirada dels nous currículums i del decret de plantilles, que permet les direccions dels centres contractar determinats perfils al marge de les llistes.
Segons ha explicat Eli Pericas, del sindicat USTEC, "malgrat que al juny semblava que un acord estava a prop", no s'ha arribat a concretar i això els ha empès a mantenir les mobilitzacions.
Amb tot, Pericas ha afegit que "encara és possible arribar a un acord" amb el Departament per evitar-les i "tenir un inici de curs amb normalitat". Mentrestant, "seguirem sortint al carrer fins que la conselleria ens escolti", ha afegit Marga Romartínez, de CCOO.
Com a resposta a l'anunci, Educació els reclama que tornin a la taula de negociació, i els recorda que poden arribar a un acord per incorporar 1.400 mestres nous a primària al setembre i recuperar l'hora de primària.
Un curs de mobilitzacions
Les mobilitzacions s'afegeixen a les que la comunitat educativa ja ha fet al llarg d'aquest curs, des que el govern va anunciar al febrer, entre d'altres coses, l'avançament del curs escolar.
Així, ja hi va haver cinc jornades de vaga al març, amb manifestacions multitudinàries a Barcelona. A més, els sindicats en van convocar dues més al maig i dues més al juny, així com aturades parcials quatre dies més l'últim trimestre.
- ARXIVAT A:
- Educació