Meses electorals: quan sabré si m'ha tocat ser-ne membre
A partir d'aquest divendres 28 d'abril, els ajuntaments comencen a triar els membres de les meses electorals del 28M. Es fa per sorteig en un ple municipal extraordinari o a la junta de govern. Per a cada mesa s'escull un president i dos vocals, que són els encarregats de controlar que tot vagi bé i de fer el recompte dels vots. El 28M els tocarà treballar des de les 8.00, una hora abans que obrin els col·legis electorals, fins que s'acabi l'escrutini, a la nit.
Presentar-s'hi és una obligació, però hi ha unes causes que es poden al·legar i que expliquem en aquesta guia, conjuntament amb tot el calendari de les pròximes setmanes:
A qui li pot tocar?
A qualsevol persona que estigui censada, que tingui menys de 70 anys i que sàpiga llegir i escriure. En el cas del president o presidenta de la mesa, a més, ha de tenir el batxillerat, formació professional o el graduat escolar. La llei preveu que en cap cas algú que sigui candidat pugui ser membre de la mesa electoral.
Quan sabré si m'ha tocat?
Els ajuntaments fan el sorteig del 28 d'abril al 3 de maig. Un cop fet el sorteig, les juntes electorals tenen tres dies per comunicar-ho a les persones seleccionades. La notificació, doncs, s'ha d'haver enviat abans del 6 de maig. Si no, la designació pot quedar invalidada.
I si el 28M no puc anar-hi, què faig?
Hi ha set dies per presentar al·legacions a la Junta Electoral, fins al 13 de maig. Poden fer-ho tots els escollits per ser a una mesa, tant els titulars com els suplents. La petició s'ha de fer directament a la Junta Electoral de Zona (aquí pots veure les que hi ha a Catalunya). La junta valora cada cas i ha de respondre en un màxim de cinc dies. El que decideixi la junta no es pot recórrer a cap altra instància electoral, només, si de cas, al jutjat.
Quins motius puc al·legar si no hi puc anar?
La llei electoral no regula les excuses o al·legacions, però la Junta Electoral Central sí que té unes indicacions per unificar criteris i fixar algunes causes. Et pots alliberar d'anar a la mesa si:
-
Tens més de 65 anys i ho demanes. Tot i que l'edat límit per ser escollit són 70 anys, a partir dels 65 pots lliurar-te'n
-
Tens una discapacitat
-
Ets pensionista d'incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa
-
Estàs de baixa mèdica
-
Estàs embarassada de més de sis mesos, de permís per maternitat o fins que la criatura tingui 9 mesos
-
Estàs a la presó o internat en un hospital psiquiàtric
-
Has estat membre de la mesa electoral anteriorment fins a 3 vegades en els últims 10 anys
-
Has estat víctima d'un delicte en què l'agressor tingui una ordre d'allunyament i voti al mateix col·legi electoral (causa que es va afegir el 2018, pensant en les víctimes de violència masclista i per petició de l'Institut Català de les Dones)
-
Tens una reducció de jornada laboral per a cura de menor de 8 anys o cura de persona amb discapacitat
-
Tens reducció de jornada per cuidar un familiar que no es pugui valdre per si mateix, sigui per edat, accident o malaltia i fins a segon grau de consanguinitat o afinitat (pares, sogres, fills, gendres i nores, avis, germans, cunyats o nets)
Hi ha altres casos en què la Junta Electoral de Zona pot decidir una cosa o una altra. Si estàs malalt, tens una incapacitat o estàs pendent d'una operació, si estàs embarassada de menys de sis mesos, si vius en una comunitat de clausura o si te n'has anat a viure en una altra comunitat autònoma, per exemple, pots presentar al·legacions, però la Junta valorarà si t'afecten prou per impedir-te ser a la mesa. També podries arribar a deslliurar-te'n si tens fills menors de 14 anys i demostres que no hi ha ningú més que se'n pugui fer càrrec, o bé si tens un esdeveniment familiar inajornable (i que puguis justificar que no anar-hi et fa perdre diners).
Si diumenge treballo, he d'anar a la mesa?
En general, si. Tret d'algunes excepcions:
-
Treballes en juntes electorals, jutjats o directament en l'administració electoral
-
Tens una feina essencial (medicina, bombers, policia)
-
Ets director o cap d'informatius d'un mitjà de comunicació que cobreix la jornada electoral
-
Participes en un esdeveniment públic que no es pugui anul·lar
Quan sabré si m'han acceptat les al·legacions?
Abans del 18 de maig.
Si soc reserva, pot ser que m'avisin per ser titular?
Sí. Abans del 18 de maig es resolen les al·legacions i s'envien les notificacions als substituts que passen a ser titulars.
Es preveuen motius d'última hora?
Es poden presentar al·legacions d'urgència 72 hores abans del dia de les eleccions. I, si sorgeixen imprevistos més tard, cal avisar igualment la Junta Electoral de Zona abans que es constitueixi la mesa (això és, abans de les 8.00 del 28M).
Els membres de les meses cobren?
Sí, 70 euros en concepte de dieta. També estàs cobert per la Seguretat Social. A més, tens dret a 5 hores de festa en el teu lloc de treball habitual l'endemà de les eleccions.
Què passa si no em presento a la mesa el dia de les votacions?
La llei diu que si ets titular o suplent en una mesa i no t'hi presentes o si abandones el teu lloc durant la jornada electoral sense una causa justificada, t'exposes a penes de presó que poden anar des dels tres mesos fins a un any o una multa.
I si no es pot constituir la mesa?
Si el president o presidenta no va al col·legi electoral, l'ha de substituir el primer suplent. I, si tampoc no hi és, el segon. I, si el segon també falla, doncs el primer vocal, i així consecutivament. El mateix passa amb els vocals. Els suplents no poden marxar fins que la mesa no estigui constituïda.
Les meses han de tenir obligatòriament un president i dos vocals. Si no es poden constituir, cal comunicar-ho a la junta electoral. Poden acabar formant part de la mesa els primers electors que vagin al col·legi a votar.
Si una hora després de les eleccions no s'ha pogut constituir la mesa, es convoca una nova votació en aquella mesa en els següents dos dies.
- ARXIVAT A:
- Eleccions municipals 2023