Bloc d'apartaments a Vaughan, als afores de Toronto (Reuters / Carlos Osorio)

Mesures antibombolla immobiliària al Canadà: els estrangers no hi poden comprar pisos

La nova llei que ha entrat en vigor aquesta setmana només afecta les primeres residències, no les d'estiu o els allotjament turístics, i inclou excepcions per als refugiats i els residents permanents

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Els ciutadans estrangers ja no poden comprar cap habitatge de primera residència al Canadà, almenys durant els pròxims dos anys. La mesura decretada pel govern de Justin Trudeau vol lluitar contra l'especulació immobiliària i la falta de pisos al país, i conté diverses excepcions.

En primer lloc, la llei que prohibeix la compra d'immobles residencials als no canadencs s'aplica als habitatges de primera residència a pobles i ciutats, però no als xalets turístics o als allotjaments d'estiu.

I d'altra banda, en queden exclosos els refugiats i els residents permanents.

La llei que ha entrat en vigor aquesta setmana es va aprovar a la primavera i respon a un compromís electoral adquirit pel primer ministre Justin Trudeau durant la campanya del 2021. La normativa preveu multes de fins a 10.000 dòlars a qui se salti la llei o ajudi a adquirir un habitatge a qui en té vetada la compra.

L'objectiu de la mesura és fer front a l'alça dels preus de l'habitatge provocada per l'augment de la inversió estrangera en aquest mercat, i que ha complicat la compra de pisos i cases per a la població autòctona.

El mercat immobiliari canadenc també s'ha vist afectat per l'augment dels tipus d'interès aprovat pel Banc central per frenar la inflació.

Segons l'associació d'agents immobiliaris, el preu mitjà d'una casa al Canadà s'ha estabilitzat al desembre en els 630.000 dòlars canadencs, uns 435.000 euros, davant els 800.000 dòlars que costava fa un any.

Alguns experts dubten de l'eficàcia d'aquesta mesura per contenir preus, perquè els estrangers representen menys del 5% dels propietaris de vivendes al Canadà, i reclamen que s'acceleri la construcció d'habitatge nou per treure pressió del mercat

Decoració nadalenca en un carrer del Quebec (Reuters/ Jacques Boissinot)

 

El 2022, un any rècord en permisos de residència permanent

El 2022 també s'ha tancat al Canadà amb una xifra rècord en el nombre de persones estrangeres immigrades que han obtingut la residència permanent al país, fins a 437.000.

És un 9% més que el 2021, quan el país va superar una xifra rècord que datava del 1913, i respon a una necessitat de cobrir la manca de mà d'obra qualificada que hi ha actualment al país.

Les persones amb permís de residència permanent poden demanar la ciutadania cinc anys després d'haver obtingut aquest certificat.

El govern canadenc preveu atorgar fins a 1,45 milions de permisos de residència permanent abans d'acabar el 2025 i calcula que el 2036 els immigrants podrien representar el 30% de la població del país, davant el 20,7% del 2011.

Afavorir la immigració per tenir mà d'obra qualificada és una de les claus de la política econòmica del govern de Justin Trudeau per fer front a l'envelliment de la població i la falta de treballadors en sectors com la indústria sanitària.

Segons xifres oficials, el mes d'octubre hi havia més de 871.000 vacants laborals en diversos sectors professionals, una xifra menor que al maig, quan hi havia més d'un milió de llocs de treball a cobrir al país.

Tempesta de neu a Toronto, aquest Nadal (Reuters/ Winston Tang)

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsHabitatgeCanadà
Anar al contingut