Un exemplar de formiga boja damunt d'una branca vist de prop
L'insecte té un gran poder destructiu i es vol evitar que es converteixi en plaga (Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agend)

Mesures contra la formiga boja, un insecte invasor detectat al port de Barcelona

És originària de l'Àfrica tropical i a més de desplaçar les espècies autòctones pot convertir-se en una plaga en edificis, infraestructures i conreus

Xavier DuranActualitzat

La formiga boja, un insecte originari de l'Àfrica tropical, de gran capacitat destructiva, va arribar fa un any a Catalunya. Per sort, de moment només es troba al port de Barcelona, cosa que en facilita el control i l'erradicació.

De nom científic Paratrechina longicornis, el problema que provoca aquest insecte invasor no és només el desplaçament de les espècies natives de formigues i d'altres invertebrats, sinó la seva elevada capacitat destructiva, que la converteix en una plaga en edificis i infraestructures. Pot arribar a ser fins i tot una plaga agrícola.

Es va detectar per primer cop a Catalunya el febrer de l'any 2020, quan es va trobar una formiga obrera en una porta d'accés al port de Barcelona. Com altres espècies invasores, la via d'entrada principal d'aquesta espècie és mitjançant el transport de mercaderies.

Posteriorment, se'n van detectar més en una rotonda i diverses colònies sota les tapes del clavegueram i subministrament. La distribució continua estant molt acotada al port i això pot facilitar les actuacions que ja ha iniciat el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

Les actuacions permetran fer una prospecció en profunditat de la zona i comprovar l'extensió d'aquesta espècie, dur a terme controls amb biocides, i valorar els efectes del tractament.


1.755 espècies exòtiques a Catalunya

La formiga boja és una espècie omnívora que forma normalment colònies petites amb pocs centenars d'obreres i una desena de reines.

Un dels riscps que presenta és la seva capacitat d'adaptació. També presenta un nivell de dispersió molt elevat i per això si no es troba a gust en un lloc, pot cercar-ne de nous i incrementar el nivell de dispersió.

Un exemplar de formiga boja damunt d'una branca vist de front
La formiga boja té una gran capacitat d'adaptació i dispersió

Segons Exocat, la base de dades de les espècies exòtiques de Catalunya, fins a la data se n'han detectat 1.755. D'aquestes, 203 (un 11,6%) tenen comportament invasor, és a dir, provoquen impactes a Catalunya, ja siguin sobre la biodiversitat, econòmics o sobre la salut pública, entre d'altres.

Si bé aquestes espècies són una de les causes principals de pèrdua de biodiversitat, també poden tenir un gran tenir impacte econòmic i esdevenir un problema de salut pública, com passa amb el mosquit tigre o la pampa del Caucas.

Exocat conté informació descriptiva de les espècies exòtiques, siguin invasores o no, un mapa de distribució a Catalunya i documentació tècnica relacionada amb les seves problemàtiques i el seu control.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCiència
Anar al contingut