Metges i infermeres reclamen una investigació a fons del contagi d'Ebola al Carlos III
Consternació i indignació entre els professionals del sector, que recorden que s'havia dit que el risc de contagi era mínim
Un cop confirmat el contagi d'una infermera que va atendre la segona víctima del virus d'Ebola a Espanya, les associacions dels professionals del sector han exigit que s'investigui a fons què ha fallat.
El president del sindicat de Metges AMYTS, Daniel Bernabéu, s'ha mostrat "consternat" per la notícia i s'ha queixat que "tothom digués que el risc és mínim". Bernabéu també ha dit que "'s'ha treballat segons els protocols establerts i caldrà analitzar exactament en quines circumstàncies s'ha pogut produir el contagi".
El president del Sindicat de Metges també ha assegurat que, "des del punt de vista epidemiològic, es controlarà perquè la nostra situació com a país no és la mateixa que un país d'Àfrica".
El president del Consell General d'Infermeria, Máximo González Jurado, ha avançat que demanaran a les autoritats sanitàries una investigació "a fons" sobre aquest cas d'Ebola.
González Jurado ha lamentat que, des que va arribar el primer cas d'Ebola a l'estat i es van prendre les primeres mesures, no s'ha informat ni s'ha demanat opinió al col·lectiu infermer. I ha anunciat que aquest mateix dilluns li ha arribat un estudi d'un professional que ha analitzat els protocols hospitalaris que conclou que les mesures que s'adopten "són molt segures des del punt de vista de la salut pública, mentre que des del punt de vista laboral presenten molts problemes".
La Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública acusa el govern espanyol d'actuar amb "irresponsabilitat"."Gràcies al govern de Rajoy i a la inefable ministra Mato, una malaltia terrible confinada a l'Àfrica des de fa 40 anys ja ha arribat a Espanya", critica la FADSP.
L'organització acusa Mato d'haver actuar "d'esquena als professionals" i ha retret amb duresa que la infermera no només no estigués en quarantena o confinada, sinó que es veiés obligada a anar a un servei públic d'urgències.
També l'organització de consumidors Facua ha demanat "transparència" al govern espanyol i a la Conselleria de Sanitat de Madrid. El portaveu de Facua, Rubén Sánchez, vol que Ministeri i Conselleria aclareixin "el gravíssim error" que ha provocat el contagi.
Reaccions polítiques
Una de les primeres reaccions polítiques hi ha hagut al contagi ha estat la del grup del PSOE al Congrés, que ha reclamat la compareixença "urgent" de la ministra Ana Mato al Congrés per donar explicacions.
Més contundent ha estat la portaveu d'Educació d'IU al Congrés, Caridad García Álvarez, que ha demanat des de Twitter la dimissió de la ministra de Sanitat.
Los trabajadores denuncian, la administración ignora las denuncias, resultado trabajadora contagiada de Ebola. DIMISIÓN DE MATO YA
¿ Caridad García Alvar (@caridad268) October 6, 2014
Peticions de dimissió a les xarxes socials
Just després de la roda de premsa del Ministeri de Sanitat arran d'aquest cas, les xarxes socials s'han omplert de crítiques a la manera com s'ha gestionat. L'etiqueta #AnaMatoDimisión s'ha situat al capdamunt dels temes més comentats a Espanya, així com la paraula "Jaguar", amb els comentaris irònics sobre la poca informació que la ministra ha donat a la roda de premsa i el desconeixement que va al·legar sobre el cotxe d'aquesta marca que el suposat cap de la trama Gürtel hauria regalat al seu marit.