Metges sense Fronteres alerta d'una catàstrofe a Gaza: "Estem exposats a dilemes impossibles"

El dret humanitari internacional estableix que "està prohibit atacar, destruir, sostreure o inutilitzar béns indispensables per a la supervivència de la població civil", unes regles que no s'estan complint a la Franja de Gaza
TEMA:
Gaza

La situació per a la població civil a la Franja de Gaza es complica cada dia més, també als hospitals. Especialment, després de les ordres militars d'evacuar el nord de la Franja. Des de Metges sense Fronteres (MSF) insisteixen en la necessitat d'obrir les fronteres i que entri, de manera massiva i constant, ajuda humanitària

La premsa internacional no té accés a la Franja de Gaza, però la informació que arriba a través de mitjans locals i de personal mèdic de la zona descriu un panorama catastròfic i dantesc: els equips estan sobrepassats, amb prou feines queda combustible, han hagut de racionar els medicaments i els anestèsics i algunes operacions ja s'han de fer al terra dels centres amb sedació parcial.

Per això, cada dia, "els nostres equips es troben exposats a dilemes impossibles", reconeix David Cantero Pérez, coordinador general de Metges sense Fronteres Espanya a Palestina en declaracions a TV3.

Amb tot, el risc de malalties és "enorme", explica Cantero. "Les condicions d'aigua i sanejament a Gaza ja eren precàries abans", recorda Cantero. Ara, però, encara són pitjors. "L'accés a l'aigua potable està molt limitat, fa tres setmanes que el servei d'escombraries no funciona… tot això és el caldo de cultiu perfecte per a totes les epidèmies possibles", lamenten des de MSF.
 

"No hi ha un lloc segur a tota la Franja de Gaza, és una sentència de mort"

"Està prohibit atacar, destruir, sostreure o inutilitzar béns indispensables per a la supervivència de la població civil". Així ho estableix el dret humanitari internacional. I és que fins i tot en conflictes o guerres hi ha unes normes mínimes. En el cas de la Franja de Gaza, però, no s'estan respectant, segons denuncien des de Metges sense Fronteres. 

Segons relaten, "han bombardejat els hospitals, els han atacat, els continuen amenaçant i els han donat ordres d'evacuació", explica el coordinador general de MSF a Palestina. "Va en contra del dret internacional, és una sentència de mort per als ferits greus, perquè no es poden evacuar", critica Cantero.

"No hi ha un lloc segur a tota la Franja de Gaza... on volen que evacuem els ferits?", qüestiona. També critiquen la poca ajuda humanitària que ha entrat fins ara a la Franja, que defineix com "una gota a l'oceà".

Fa pocs dies, Israel va bombardejar l'entorn de l'Hospital Al-Quds de Gaza, on hi havia milers de civils refugiats. El Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) va decidir obrir una investigació per crims de guerra a Israel, Gaza i Cisjordània.

Tot i que és difícil comparar-la amb altres conflictes internacionals, la magnitud de la crisi actual no té precedents a la regió. Amb la població civil incapaç de fugir o sortir de la Franja de Gaza, la zona es converteix en una presó a l'aire lliure on ja han mort més de 8.000 persones. D'aquests, uns 3.000 eren menors d'edat.

Per això insisteixen en la importància de permetre a la població civil moure's lliurement, obrir les fronteres, permetre l'entrada d'ajuda humanitària i posar fi als bombardejos. 

ARXIVAT A:
Gaza Palestina Israel Drets humans
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut