L'hemicicle del Parlament, buit abans d'un ple (ACN / Rafa Garrido)

Mètode Imperiali: la tàctica d'ERC, Junts, CUP i comuns per deixar Vox sense senador

Per primera vegada, el Parlament utilitza el coeficient Imperiali per fer que els vuit senadors de designació autonòmica es reparteixin entre PSC, Esquerra i Junts
Actualitzat
TEMA:
Parlament de Catalunya

Per primera vegada, el Parlament ha fet servir el sistema de repartiment de vots conegut com a coeficient Imperiali. Es tracta d'una fórmula de repartiment, com el sistema D'Hondt, que afavoreix els partits majoritaris i fa que els vuit senadors que ha de designar el Parlament es reparteixin entre els tres partits amb més escons: PSC, amb tres senadors; ERC, també amb tres, i Junts, amb dos.

Amb aquest nou mètode, utilitzat anteriorment a Itàlia i l'Equador, es vol aconseguir que la formació d'extrema dreta es quedi sense senador de designació autonòmica, seguint el pacte antifeixista que van firmar cinc grups parlamentaris en l'inici de la legislatura.

Amb els sistemes utilitzats fins ara, era impossible deixar Vox (quarta força més votada el 14F) sense senador autonòmic. Amb el sistema D'Hondt, el repartiment era de tres senadors per al PSC, dos per a ERC, dos per a Junts i un per a Vox. En canvi, amb el sistema de restes majors, corresponien dos senadors per al PSC, dos per a ERC, dos per a Junts, un per a Vox i un per a la CUP.

Les quatre formacions sobiranistes defensen que el sistema escollit per al repartiment de senadors respecta la proporcionalitat dels resultats de les eleccions del 14 de febrer i, a més, també respecta el reglament del Parlament, que no especifica quin ha de ser el mètode d'elecció.

 

 

El PSC creu que s'ha "retorçat" la fórmula

L'altre signant del pacte anti-Vox, el PSC, que no s'ha sumat al front per impedir que tinguin senador autonòmic, ha dit que "respecta" la decisió de la junta de portaveus, però creu que s'ha "retorçat" la fórmula Imperiali, en paraules de la portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero:

"Generar precedents és una mala cosa. Creiem que retorçar tant les fórmules no és positiu. Els resultats electorals són els que són i s'han de respectar malgrat tot."

A més, Romero ha lamentat que el moviment dels partits sobiranistes posa "al centre del debat" Vox, quan consideren que caldria "intentar silenciar-lo, tenir-lo en un espai molt més discret".

 

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero (ACN / Bernat Vilaró)

 

Vox recorrerà al TC

Vox ja ha anunciat que esgotarà totes les vies internes al Parlament perquè es reconsideri la decisió de la junta de portaveus de deixar-los sense senadors de designació autonòmica. En cas que, com és previsible, es mantingui el veto, la formació d'extrema dreta presentarà un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional.

El portaveu del partit al Parlament, Joan Garriga, ha qualificat d'"imperial estafa" la decisió de la Junta de Portaveus i ha afirmat que el partit ha arribat a la cambra per "plantar cara i defensar" el que representen. Sobre el canvi de mètode de càlcul, Garriga ha dit que, fins ara, l'elecció de senadors autonòmics s'havia fet a través del sistema D'Hondt o el de restes majors.

Garriga ha assenyalat que estudien possibles accions legals per prevaricació contra tots els membres de la mesa del Parlament, a qui ha acusat de "dictar resolucions que saben que són injustes".

 

Joan Garriga, portaveu parlamentari de Vox, a la sala de premsa del Parlament (EFE / Enric Fontcuberta)

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya Vox Eleccions Parlament Catalunya 2021 Extrema dreta
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut