La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha dit que farà el que estigui a les seves mans per col·laborar en la investigació

Metsola demana aixecar la immunitat a dos europarlamentaris vinculats amb el Qatargate

Es tracta del diputat socialdemòcrata italià Andrea Cozzolino i del belga Marc Tarabella, arran d'una petició de les autoritats judicials belgues que investiguen la trama de suborns

La presidenta del Parlament europeu, Roberta Metsola, ha iniciat el procediment urgent per anul·lar la immunitat de dos diputats socialdemòcrates implicats en el cas Qatargate.

Es tracta del parlamentari italià Andrea Cozzolino i del belga Marc Tarabella, arran d'una petició de les autoritats judicials belgues que investiguen la trama de suborns al Parlament europeu vinculada a Qatar i el Marroc descoberta al desembre.

 

Perquè tiri endavant la suspensió de la immunitat parlamentària de Cozzolino i Tarabella, la cambra ho haurà d'aprovar per majoria simple en el ple del pròxim 16 de gener.

 

Quatre imputats en presó preventiva

El cas dels suborns de Qatar i el Marroc a eurodiputats manté, fins ara, quatre imputats en presó preventiva.

Es tracta de la vicepresidenta de l'Europarlament Eva Kaili, la seva parella i assistent parlamentari, Francesco Giorgi, el lobbista italià Niccolo Figa-Talamanca i l'exparlamentari Pier Antonio Panzeri --a qui s'apunta com a cap de la trama--.

L'eurodiputat Marc Tarabella no està imputat en el cas, però el seu domicili i el despatx a l'Eurocambra van ser registrats en les investigacions policials. El seu nom està als llocs més alts de la llista de sospitosos per la seva proximitat a Panzeri. Arran d'això, tant el grup socialdemòcrata europeu com el seu partit, el Partit Socialista Belga (PSB), el van suspendre de militància.

Tarabella sortint de declarar en un comitè d'investigació del Qatargate a la seu del Partit Socialista belga el 13 de desembre passat (REUTERS / Johanna Geron)

L'italià Andrea Cozzolino, pel qual el company sentimental d'Eva Kaili feia d'assessor, ha estat suspès del grup socialdemòcrata a l'Eurocambra.

Cozzolino manté que és innocent, mentre que Tarabella ha fet pública la seva intenció de declarar davant del jutge i de renunciar a la immunitat parlamentària si és necessari, ja que, assegura, està sotmès a un judici mediàtic.

 

"No hi haurà impunitat"

La presidenta de la cambra, Roberta Metsola, ha dit en un comunicat que farà tot el que estigui al seu abast per ajudar en la investigació, i s'assegurarà "que no hi hagi impunitat". També ha demanat als serveis jurídics i als comitès del Parlament implicats que donin prioritat a la petició de retirada de la immunitat perquè el procés quedi tancat el 13 de febrer.

"Els responsables del Qatargate veuran que el Parlament es posa al costat de la llei. La corrupció no pot ser rendible, no hi haurà impunitat", ha subratllat.

En les pròximes setmanes, Metsola haurà d'explicar les seves reformes per evitar nous escàndols de corrupció, inclosa una revisió de les lleis vigents, la relació de l'Europarlament amb països tercers i amb grups d'interessos, i la millora dels sistemes de protecció dels alertadors.

 

 

ARXIVAT A:
CorrupcióParlament EuropeuMundial Qatar 2022
Anar al contingut